Η δημοτικότητα της Μέρκελ στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους λόγω προσφυγικού

250615195518_8865

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύεται την Τετάρτη σε RTL και Stern εμφανίζει τη δημοτικότητα της  γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους ενώ αντίθετα φαίνεται να αυξάνονται τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).Η πτώση της δημοτικότητας της Μέρκελ αποδίδεται κυρίως στην «απομάκρυνση» ψηφοφόρων του βαυαρικού αδελφού κόμματος CSU – ο αρχηγός του οποίου έχει επικρίνει όλο και πιο ανοικτά το Βερολίνο για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Συγκεκριμένα,η δημοσκόπηση  εμφανίζει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να κερδίζει το 39% στην πρόθεση ψήφου, σημειώνοντας πτώση μίας μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και 2,5 μονάδων σε σχέση με το ποσοστό του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν δύο χρόνια.Αντίθετα το AfD κέρδισε δύο μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας το 7% για πρώτη φορά φέτος. Τέτοια επίπεδα θα το εμφάνιζαν με «δημοσκοπική ασφάλεια» μέσα στο Μπούντεσταγκ, με όριο εισόδου το 5%.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ επεσήμανε ότι το CDU χάνει τους υποστηρικτές του κυρίως στην ανατολική Γερμανία, ενώ και το αδελφό του κόμμα της Βαυαρίας, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), σημειώνει μεγάλη πτώση.«Οι επιθέσεις του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ εναντίον της καγκελαρίου οδηγούν τους ψηφοφόρους στη δεξιά πτέρυγα του CSU και το AfD», εξήγησε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό κέρδισαν μία μονάδα και έφτασαν το 25%, ενώ οι Πράσινοι και το Die Linke σημείωσαν πτώση μίας μονάδας πέφτοντας στο 9%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) παρέμειναν σταθεροί στο 5%.Εξάλλου και η δημοτικότητα της ίδιας της Μέρκελ σημειώνει πτώση 2 μονάδων στο 47%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει φέτος.

Ο Γκίλνερ επεσήμανε όμως ότι παρότι η Μέρκελ έχει χάσει 9 μονάδες τις τελευταίες 10 εβδομάδες παραμένει πιο δημοφιλής από τους προκατόχους της.

Σχετικά Νέα