Η αστυνομία «ξηλώνει» τις δομές αλληλεγγύης στη Λέσβο

Άργησε αλλά έγινε πραγματικότητα. Η πολιτεία ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της όσων αφορά τους πρόσφυγες και την «βοήθεια» που προτίθεται να παρέχει. Την Τετάρτη  έφτασε στον πλάτανο αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ με συνοδεία ΟΠΚΕ, ο οποίος μας ενημέρωσε πως κατόπιν εντολής του αντιδημάρχου καθαριότητας Γιώργου Κατσανού, πρέπει να ξηλώσουμε όλες τις χειμερινές κατασκευές από το χώρο του πλατάνου αλλιώς θα «αναγκαστουν» να το κάνουν οι διμοιρίες που υποσχέθηκε να μας φέρει το πρωί.

Λίγες μέρες μετά τη νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και frontex, και την καθόλα παράνομη απόφαση άμεσης απέλασης όλων των προερχόμενων από τις χώρες της αφρικής, χωρίς να τους δίνεται καν η δυνατότητα αίτησης ασύλου που προβλέπει η διεθνής συνθήκη της Γενεύης (αρθρο 33), η πολιτεία, μέσα από το πρόσωπο που ήδη 2 μήνες πριν απειλούσε τους αλληλέγγυους με έξωση από το χώρο θεωρώντας τους «υγειονομική βόμβα» (σας θυμίζει κάτι?), επέλεξε να επιτεθεί στη μόνη πλήρη δομή υποδοχής προσφύγων που βρίσκεται σταθερά από την αρχή του οκτώβρη στο νησί, και που έχει σταθεί δίπλα σε δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας που επέλεξαν το δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς, την ίδια στιγμή που οι επίσημοι φορείς και τα συγγενή τους όργανα παρέμεναν παντελώς άπραγη, εκτός κι αν βρίσκονταν κοντά τους τα φώτα της δημοσιότητας.

Καλούμε όλους τους συνανθρώπους μας που ενστερνίζονται τα προτάγματα πάνω στα οποία κινούμαστε, την Αυτοοργάνωση, την Αλληλεγγύη και την Αξιοπρέπεια να στηρίξουν με την παρουσία τους τον αγώνα που δίνεται στον πλάτανο όλο αυτό τον καιρό, για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να παραμείνουν άνθρωποι, με αξιοπρέπεια και όνειρα για τη νέα τους ζωή. Θα ακολουθήσει πληρέστερη ενημέρωση.

Πηγή: Platanos: Self Organized Forefront Solidarity Structures for Refugees.

www.kar.org.gr_2015-12-22_19-44-00_1496196_10203801582358968_2581533606147826158_o

Ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς από την «Αγκαλιά» αναφέρει: Η αυτο-οργανούμενη συλλογικότητα στον Πλάτανο στη Συκαμιά Λέσβου έχει βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εδώ και μερικούς μήνες. Η βίαιη καταστολή ενός κινήματος αλληλεγγύης που αν μη τι άλλο προτάσσει την Ευρώπη των Λαών δίχως υστεροβουλία, δίχως κομματική αντζέντα και δίχως ευρωπαϊκή ή κρατική επιχορήγηση αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην παραπαίουσα δημοκρατία. Καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να κάνουν το πλέον αυτονόητο – να συνεργαστούν προκειμένου η δομή στον Πλάτανο όχι μόνο να παραμείνει αλλά και να ενισχυθεί. Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί.

Η Λέσβος πρέπει να διδάξει πως ακόμα και μπροστά σε φαινομενικά αγεφύρωτες διαφορές γίνεται και πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος μπροστά στην ανθρωπιστική τραγωδία…Η βίαιη καταστολή ενός κινήματος σαν αυτό του Πλατάνου θα ήταν η πιο θλιβερή κατάληξη μιας πορείας που αν μη τι άλλο έχει να επιδείξει σημαντικό ανθρωπιστικό έργο… Ο Μιχάλης Μπάκας σχολιάζει: Ο «Πλατανος» έχει προσφέρει βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες από τον Οκτώβρη, χωρίς τυμπανοκρουσιες κ μεγάλα λόγια… Να μην ακουμπήσουν τα παιδιά.

Πηγή: https://www.kar.org.gr

Σχετικά Νέα