Η έκθεση με την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των χωρών-Πού βρίσκεται η Ελλάδα

The-Global-EconomyΣύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) για το 2015-2016, η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης,αν και σύμφωνα με την έκθεση, τα στοιχεία για την Ελλάδα συλλέχθηκαν πριν τη νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών το καλοκαίρι.

Στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σημειώνει η έκθεση,παραπέμποντας στα μεταρρυθμιστικά μέτρα που πήραν οι χώρες αυτές, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, η Ισπανία (33η) και η Ιταλία (43η) ανέβηκαν κατά δύο και έξι θέσεις αντίστοιχα. Ανάλογες βελτιώσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας στη Γαλλία (22η) και Πορτογαλία (38η) υπεραντιστάθμισαν τις αδύναμες επιδόσεις σε άλλους τομείς.

Πρόβλημα παραμένει η πρόσβαση στη χρηματοδότηση,καθώς όπως αναφέρει η έκθεση, παραμένει κοινή απειλή σε όλες τις οικονομίες και είναι το βασικότερο εμπόδιο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση των επενδύσεων.

Η Ελβετία για έβδομη συνεχή χρονιά παραμένει στην κορυφή της λίστας , ενώ η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ την ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση.Ο λόγος που  κατάφεραν να παραμείνουν στην κορυφή  αυτές οι χώρες, είναι η καλλιέργεια «καινοτομίας και ταλέντων».

Αρκετές αναδυόμενες αγορές,απο την άλλη, δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση,  που υποβάθμισε την κατάταξη της Βραζιλίας κατά 18 θέσεις στην 75η και της Τουρκίας κατά έξι στην 51η. Ενώ η Ινδία ανέκαμψε στην 55η θέση μετά από πέντε χρόνια πτωτικής πορείας, η Κίνα δεν κατάφερε να βελτιώσει την 28η θέση της.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ,προσδιορίζει την ανταγωνιστικότητα με βάση ένα συνδυασμό μίας σειράς θεσμών, πολιτικών και παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο παραγωγικότητας μιας χώρας. Η κατάταξη ενός κράτους εξαρτάται από 12 δείκτες, που περιλαμβάνουν τις υποδομές, το μακροοικονομικό περιβάλλον και την τεχνολογική ετοιμότητα.

Σχετικά Νέα