ΗΠΑ: Σφοδρές επικρίσεις για τα υπουργικά ταξίδια με ιδιωτικά αεροσκάφη

Οι υπουργοί Υγείας και Περιβάλλοντος του Donald Trump βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων καθώς ναύλωσαν ιδιωτικά αεροσκάφη για επαγγελματικά ταξίδια που αφορούσαν υποθέσεις των υπουργείων τους αντί να χρησιμοποιήσουν τις συμβατικές αεροπορικές εταιρείες.

Πέντε Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν σήμερα την παραίτηση του Τom Price, υπουργού Υγείας, καθώς ενοικίασε ένα αεροσκάφος έναντι 25.000 δολαρίων για μεταβεί από την Ουάσιγκτον στην Φιλαδέλφεια κι αντίστροφα, την ώρα που εκτελείται πληθώρα δρομολογίων μεταξύ των δύο πόλεων στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Συνολικά, ο Τom Price πέταξε φέτος τουλάχιστον 26 φορές με ιδιωτικά αεροσκάφη που είχε ναυλώσει έναντι του ποσού των 400.000 δολαρίων, σύμφωνα με το Politico. Τα ταξίδια έγιναν προκειμένου να διεκπεραιώσει υποθέσεις του υπουργείου του, υπογραμμίζεται στην επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο στον κατάλογο των προορισμών περιλαμβάνονται περιοχές όπου ο Τομ Πράις διαθέτει ακίνητα ή έχει φίλους και συγγενείς.

Οι οδηγίες που αφορούν τις μετακινήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων στις ΗΠΑ τους υποχρεώνουν να ταξιδεύουν με τις τακτικές αεροπορικές γραμμές, εφόσον υπάρχουν δρομολόγια που συμπίπτουν με τον προορισμό και την ημερομηνία που θέλουν.

Υπεραμυνόμενος τη νομιμότητα των ταξιδιών του, ο Τom Price γνωστοποίησε, την Κυριακή, ότι δεν προτίθεται να ναυλώσει ιδιωτικά αεροσκάφη έως ότου ολοκληρωθεί μια εσωτερική έρευνα της γενικής επιθεώρησης του υπουργείου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump δεν δείχνει διατεθειμένος να συγχωρέσει αυτού του είδους τις δαπάνες με χρήματα των φορολογουμένων.

Θα απολυθεί; «Θα το δούμε» απάντησε ο μεγιστάνας χθες σε δημοσιογράφους.

«Θα το εξετάσω. Δεν είμαι ευχαριστημένος και του το κατέστησα σαφές».

Αντιθέτως, υπογραμμίζει το Politico, οι δύο προκάτοχοι του υπουργείου Υγείας υπό τον Barack Obama ταξίδευαν αποκλειστικά με τις συμβατικές αεροπορικές εταιρείες.

Αυτήν την εβδομάδα, η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε επίσης ότι ο Scott Pruitt, ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) είχε ταξιδέψει με ιδιωτικό αεροσκάφος τρεις φορές και με ένα στρατιωτικό αεροσκάφος τον Ιούνιο για να πάει από το Οχάιο στη Νέα Υόρκη. Το κόστος; 58.000 δολάρια συνολικά.

Ωστόσο η EPA δημοσιοποίησε έγγραφα της δικαστικής υπηρεσίας της Αρχής, που έδινε άδεια για αυτά τα ταξίδια, δικαιολογώντας τα από τον περιορισμένο χρόνο που είχε στη διάθεσή του ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠE

Σχετικά Νέα