ΗΠΑ: Κύμα οργής προκαλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ξεσήκωσε κύμα οργής κι έγινε στόχος δηκτικών σχολίων όταν οργάνωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook την Τρίτη μια συζήτηση στην οποία στελέχη του υπόσχονταν να μοιραστούν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς οι αμερικανοί τουρίστες μπορούν να παραθερίζουν μαζί με τα παιδιά τους—την ώρα που η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δέχεται σωρεία επικρίσεων διότι χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς τους όταν συλλαμβάνει παράτυπους μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό.

Στο Facebook Live event, υπό τον τίτλο “Family Travel Hacks!”, οικοδεσπότες ήταν δύο στελέχη του τμήματος διαβατηρίων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υπόσχονταν να «μοιραστούν πολλά κόλπα μαζί σας για να γίνει το ταξίδι μαζί με όλη την οικογένειά σας ευκολότερο».

Αλλά αντί για ερωτήσεις προς τους υπαλλήλους του αμερικανικού ΥΠΕΞ, πολλοί χρήστες προτίμησαν να αναρτήσουν σχόλια στα οποία καυτηρίαζαν την πολιτική του Τραμπ να χωρίζονται τα παιδιά από τους γονείς τους όταν συλλαμβάνονται παράτυποι μετανάστες που περνούν τα σύνορα.

«Καμιά χρήσιμη πληροφορία για τα παιδιά που τα άρπαξαν από τις οικογένειές τους και προσπαθούν τώρα να επιβιώσουν από τη ζέστη στις σκηνές στο Τέξας;», διερωτήθηκε η Αμάντα Μπλόσερ, μια χρήστρια του ιστοτόπου, σε ανάρτησή της.

Ο Άνταμ Νικ, άλλος χρήστης του Facebook, ήταν ακόμα πιο ωμός: «Έχετε καμιά συμβουλή ώστε να πάψουν να αποσπώνται βίαια τα παιδιά από τους γονείς τους κατά διαταγή του φιλοχρήματου αποβράσματος στον Λευκό Οίκο;», έγραψε.

Η κυβέρνηση Τραμπ υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την Τρίτη την πολιτική μηδενικής ανοχής που εφαρμόζει, παρά τον σάλο που προκαλεί.

«Κύριε πρόεδρε έχετε παιδιά»
Την ίδια στιγμή Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί αποδοκίμασαν ηχηρά τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, καταγγέλλοντας τον χωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους όταν συλλαμβάνονται παράτυποι μετανάστες στα σύνορα, σε μια σπάνια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον αμερικανό πρόεδρο στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, όπου συνήθως οι συζητήσεις γίνονται χαμηλόφωνα.

«Κύριε πρόεδρε, έχετε όμως παιδιά! Έχετε παιδιά, κ. πρόεδρε! Θα σας άρεσε να σας χώριζαν από τα παιδιά σας;», φώναξε με αγανάκτηση ο Χουάν Βάργκας, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, την ώρα που ο Τραμπ έβγαινε από μια αίθουσα όπου είχε συνομιλίες με ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε απλά να στραφεί και να νεύσει χαμογελαστός προς την κατεύθυνση των τηλεοπτικών συνεργείων πίσω από τους λιγοστούς βουλευτές και βουλεύτριες των δημοκρατικών που κράταγαν φωτογραφίες παιδιών που έκλαιγαν και πλακάτ με το σλόγκαν «οι οικογένειες πρέπει να είναι μαζί».
«Σταματήστε να χωρίζετε τα παιδιά!», φώναξε άλλος δημοκρατικός κοινοβουλευτικός, καθώς στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν, πέρναγαν από μπροστά τους μαζί με τον πρόεδρο.

Ο Τραμπ αποχωρούσε έπειτα από μια συνάντηση διάρκειας περίπου σαράντα πέντε λεπτών με στελέχη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με το αντικείμενο της συζήτησης να είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης—η οποία εκκρεμεί ακόμη.

Σχετικά Νέα