ΗΠΑ: Ζωντανός παραμένει ο ηγέτης του ISIS – Στα 25 εκατ. δολάρια η αμοιβή για πληροφοριοδότες

Ο εξαιρετικά μυστικοπαθής αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είναι ακόμη ζωντανός, παρά τις προσπάθειες του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία να εξαλείψει την ηγεσία τους, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Θεωρούμε ότι ο Μπαγκντάντι είναι ζωντανός και ηγείται πάντοτε της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Πίτερ Κουκ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας» για τον εντοπισμό και την εξάλειψή του, πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως «αυτό είναι κάτι στο οποίο αφιερώνουμε πολύ χρόνο» και «θα αδράξουμε οποιαδήποτε ευκαιρία μας παρουσιαστεί για να του επιβληθεί η ποινή που του αξίζει».
Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι καλλιεργεί ένα κλίμα συνωμοτικότητας γύρω από το πρόσωπό του, σε αντίθεση με το κίνημά του, το οποίο πάντα μοιάζει να επιζητά τη δημοσιότητα.

Το πρόσωπό του δεν έχει εμφανιστεί παρά σε ένα και μόνο βίντεο του ΙΚ αφότου ανακηρύχθηκε η ίδρυση του «χαλιφάτου» της οργάνωσης σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας τον Ιούνιο του 2014.
Το βίντεο είχε γυριστεί στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την οποία οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν σήμερα να ανακαταλάβουν, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές.

Φήμες περί του θανάτου του κυκλοφορούν συχνά, αλλά δεν είναι διαθέσιμη καμιά αξιόπιστη πληροφορία.
Αξιωματικοί του αμερικανικού Πενταγώνου, στους οποίους τίθενται συχνά ερωτήματα για την τύχη του επικεφαλής του ΙΚ, τηρούν γενικά απόλυτη σιωπή για το τι γνωρίζουν σχετικά με το πού βρίσκεται ή τις μετακινήσεις του.
Για τον Πίτερ Κουκ, σε κάθε περίπτωση ο αυτοανακηρυγμένος «χαλίφης» είναι σήμερα απομονωμένος, καθώς τα πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Δυσκολεύεται να βρει συμβούλους ή έμπιστους να μιλήσει, διότι πολλοί από αυτούς δεν είναι πια ανάμεσά μας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αύξησε τον Δεκέμβριο σε 25 εκατομμύρια δολάρια την αμοιβή που υπόσχεται σε οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του αρχηγού του ΙΚ.
Η επικήρυξη ήταν προηγουμένως 10 εκατομμύρια δολάρια και είχε εκδοθεί το 2011.
Την Πέμπτη το CNN μετέδωσε, επικαλούμενο αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονόμασε, ότι οι ΗΠΑ έλαβαν «τις τελευταίες εβδομάδες» πληροφορίες για τις «κινήσεις» του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Όμως ο αξιωματούχος τον οποίο επικαλέστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε είπε κάτι πιο συγκεκριμένο για το σε ποια χώρα–το Ιράκ ή τη Συρία–βρίσκεται σήμερα ο ηγέτης των τζιχαντιστών.

Σχετικά Νέα