Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Ιούν 22nd, 2015

ΗΠΑ: Δεν έχουμε θεραπευτεί από τον ρατσισμό

Δεν έχουμε θεραπευτεί από τον ρατσισμό, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η σκιά των φυλετικών διακρίσεων συνεχίζει να καλύπτει την αμερικανική κοινωνία, λίγες ημέρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε 21χρονος λευκός στη Νότια Καρολίνα με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα Αφροαμερικανών.

assets_LARGE_t_420_54469072

«Το θέμα δεν είναι απλά να μην λέμε «νέγρος» δημοσίως επειδή είναι αγένεια, δεν είναι αυτό το οποίο λαμβάνουμε υπόψη μας προκειμένου να εκτιμήσουμε εάν ο ρατσισμός υφίσταται ή όχι», επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους και πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος της χώρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ραδιοφωνική εκπομπή «WTF with Marc Maron» που μεταδόθηκε το πρωί.

«Δεν είναι μόνο ένα θέμα παγιωμένων διακρίσεων. Οι κοινωνίες δεν έχουν εξαλείψει απόλυτα, μέσα σε μία ημέρα, τα γεγονότα που συνέβησαν 200 ή 300 χρόνια νωρίτερα», συνέχισε ο κ. Ομπάμα.

«Η κληρονομιά της δουλείας, των νόμων των φυλετικών διακρίσεων Τζιμ Κρόου, των διακρίσεων σε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωή μας, αυτό έχει ένα διαρκή αντίκτυπο κι αποτελεί κομμάτι του DNA μας», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εντούτοις επέμεινε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί: «είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι φυλετικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά κατά τη διάρκεια της ζωής μου. Έχουν δημιουργηθεί ευκαιρίες, οι συμπεριφορές έχουν αλλάξει. Αυτό είναι γεγονός», τόνισε ο ίδιος.

«Να μη λέτε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στο θέμα των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ», υπογράμμισε σε αυτήν τη συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo