ΗΠΑ: Αστυνομική βία ψεκασμού με σπρέι πιπεριού ακινητοποιημένου αφροαμερικανού [βίντεο]

Τις απίστευτες σκηνές, που έδωσε στη δημοσιότητα ένας ντόπιος ακτιβιστής, ονόματι Ντέηβιντ Εσράτι, κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας κι ένας αστυνομικός. Το περιστατικό έγινε τον περασμένο Οκτώβριο κατά την προσαγωγή του Τσαρλς Γουέιντ για «οδήγηση υπό την επήρεια μέθης», όπως υποστήριξε ο αστυνομικός που τον συνέλαβε.

Στο οπτικό υλικό διακρίνονται αστυνομικοί να ψάχνουν τον 37χρονο άνδρα, να του βγάζουν παπούτσια και κάλτσες προτού τον δέσουν σε ειδικό κάθισμα. Κατά την ακινητοποίησή του διαμαρτύρεται και αντιστέκεται κι ένας απ’ τους αστυνομικούς τον ψεκάζει στο πρόσωπο με σπρέι πιπεριού από απόσταση αναπνοής. Ο Γουέιντ ακούγεται να κλαίει απ’ τον πόνο φωνάζοντας «δεν μπορώ να ανασάνω. Σας παρακαλώ, βοηθείστε με!», ενώ κάποιοι απ’ τους δεσμοφύλακες βήχουν, προφανώς λόγω του σπρέι.

Η φυλακή της κομητείας του Μοντγκόμερι είχε δεχθεί και τον αμέσως προηγούμενο χρόνο έντονη κριτική για ανάλογη μεταχείριση κρατουμένου, σ’ εκείνη την περίπτωση μιας λευκής γυναίκας ονόματε Άμπερ Σουίνκ. Ο δικηγόρος Ντάγκλας Μπράνον, που εκπροσωπεί τόσο τον Γουέιντ όσο και την Σουίνκ στις μηνύσεις που κατέθεσαν χωριστά, είπε στην Washington Post ότι οι υποθέσεις τους δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά.

H φράση «δεν μπορώ να αναπνεύσω». που φώναζε ο Γουέιντ, την ώρα που τον ψέκαζαν με σπρέι πιπεριού οι αστυνομικοί, ήταν το σύνθημα του κινήματος “Black Lives Matter” («Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν») μετά τον θάνατο τον Ιούλιο του 2014 του άοπλου αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ απ’ το κεφαλοκλείδωμα ενός λευκού αστυνομικού. Ήταν τα τελευταία λόγια του…

 

Σχετικά Νέα