Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Ιούλ 21st, 2015

Άρθρο:Ζεις με την ελπίδα…Μέχρι την λεπίδα…

elpidaΚαλοκαίρι στην Ελλάδα του 2015 και του τρίτου μνημονίου.Μακρυά από την Αθήνα σε ένα ορεινό χωρίο της Βορείου Ελλάδας.

Είναι απόγευμα και εξαντλημένος από το πολύωρο ταξίδι κάνω στάση στην πλατεία του χωριού.Αναζητώ βιαστικά με το βλέμμα μου την πλησιέστερη πηγή,που θα γεμίσει με τρεχούμενο νερό τα αυλάκια της αφυδατωμένης μου σαρκός.

Σαν οπτασία μετά από μια απότομη κίνηση των ματιών μου, βλέπω «Καφενείον η Ελλάς».Δεν κατάλαβα πότε μπήκα και πότε έπινα το δεύτερο μπουκάλι νερό.

Μόλις άρχισε το σώμα μου να επικοινωνεί με το περιβάλλον,διαπίστωσα ότι ο σκοπός του ταξιδιού μου,είχε μόλις χαθεί.Ξεκίνησα από την Αθήνα για να γεμίσει ο εγκέφαλός μου με άλλες εικόνες, άλλα λόγια, άλλες ιστορίες.

Δυστυχώς όμως και πάλι άκουγα στο διπλανό τραπέζι έναν γνώριμο διάλογο:

-ΟΧΙ στην Αριστερή παρένθεση.

-Μα, απαντάει ο άλλος με ειρωνικό ύφος, να δεχτώ παρένθεση ,αλλά αριστερή;Τι είναι αυτό που διακρίνει μια αριστερή κυβέρνηση απ’όλες τις άλλες;

-Μα φυσικά η πολιτική που ασκεί, το πρόγραμμά της , η κοινωνική δικαιοσύνη,το όραμα και οι σκοποί της.

-Αυτή τη στιγμή έχουμε κάτι τέτοιο ;Ρωτάει.

-Και ναι και όχι.Εξαρτάται!

-Από τι εξαρτάται; Τέλος η Θεσσαλονίκη δεν το πήρες χαμπάρι;Το πρόγραμμα της αριστερής κυβέρνησης είναι μνημόνιο και μάλιστα το ποιο σκληρό απ’όλα.

-Δεν θα απαντήσω λέγοντας ότι αυτό το μνημόνιο είναι συνδυασμός και αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων, που εντέλει με εκβιαστικές μεθόδους αναγκάστηκε να αποδεχτεί ο Τσίπρας, γιατί αυτό το γνωρίζουν και οι πέτρες…

-Προτού συνεχίσεις, σου απαντώ ότι ακόμα κι αν δεχτώ ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, ο ίδιος είχε πει ότι δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού, ας παραιτηθεί,δεν γίνεται μια αριστερή κυβέρνηση να υλοποιεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές…

-Σωστό, αλλά εδώ είναι το κομβικό σημείο!Όποιος αρνηθεί ότι συντελέστηκαν ιστορικά γεγονότα το τελευταίο 6μηνο, των οποίων τα αποτελέσματα θα διαφανούν στο μέλλον, μάλλον θέλει να ακούει ,να βλέπει και να πιστεύει ότι θέλει.

Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ευρώπη που γνωρίζαμε, έπαψε να υπάρχει.Δεν είναι δυνατόν να μην κατάλαβε ότι οι μάσκες έπεσαν.Δεν είναι δυνατόν κάποιος να μιλήσει για την Ευρώπη της αλληλεγγύης ή την Ευρώπη των λαών.Όλο το οικοδόμημα σείστηκε συθέμελα και η πτώση του σύντομα θα ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά όλου του πλανήτη.

-Αοριστίες και μετάθεση της ελπίδας, στο μέλλον.Εδώ, εφόσον ξέρουμε για ποια Ευρώπη μιλάμε, γιατί δεν αρνηθήκαμε την συμφωνία τραβώντας τον δρόμο μας;

-Γιατί δίχως τις κατάλληλη οικονομική,πολιτική και κοινωνική προετοιμασία,ο Τσίπρας αν έκανε αυτή την επιλογή, θα βρισκόταν πάλι υπόλογος , καθώς σε αυτή την περίπτωση θα ήταν αυτός που λειτούργησε βάσει του «πλάνου του Σόιμπλε» και οδήγησε την χώρα σε άτακτη χρεοκοπία,με τις όποιες συνέπειες θα είχε αυτό.

Άλλωστε, μη ξεχνάμε ότι και πάλι θα φρόντιζαν οι «εκβιαστές» να σε κάνουν το παράδειγμα προς αποφυγήν, ασκώντας με πολλαπλούς τρόπους ασφυκτικές πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά,κοινωνικά,πολιτικά,εθνικά.

-Ωραία,πάμε ξανά, ας πούμε ότι το δεχόμαστε αυτό το σενάριο ,γιατί δεν παραιτείται;Πως γίνεται να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα από μια αριστερή κυβέρνηση, δεν θα διαφέρει σε τίποτα από τις προηγούμενες των Σαμαρά-Βενιζέλου κλπ.

-Η παράδοση της εξουσίας σε αυτούς που σε βίαζαν επι πέντε χρόνια, είναι νομοτελειακά καταστροφικό για όλους.Ξέρεις ακριβώς πως θα εκτελέσουν αυτό το δυσβάσταχτο πρόγραμμα.

Το στοίχημα γι’ αυτή την κυβέρνηση, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει την ταυτότητα της αριστερής κυβέρνησης, έστω και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα είναι ο τρόπος υλοποίησης αυτού του δύσκολου προγράμματος.

-Δηλαδή;

-Δηλαδή, να μην πληρώσουν τον λογαριασμό πάλι οι ίδιοι και μόνον αυτοί.Θα πρέπει να στραφεί και σε αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια στις πλάτες των κοινωνικά αδύναμων, ισχυροποιούσαν την οικονομική τους δύναμη.

Θα πρέπει να βάλει βόμβα στα θεμέλια αυτού του ολιγαρχικού συστήματος, στα θεμέλια της αισχροκέρδειας των λίγων, των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων.

-Καλά!Δεν διάβασες; «Ξέχασαν» να βάλουν τον ειδικό φόρο για τους καναλάρχες,επομένως γιατί να πιστέψω ότι θα έρθουν σε σύγκρουση με όλους όσους προανέφερες;

-Δεν θα διαφωνήσω ότι αυτό,για παράδειγμα, είναι κακό δείγμα γραφής, ωστόσο θεωρώ πως αξίζει να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και η όποια κριτική ασκήσουμε το προσεχές διάστημα να εδράζεται σε αυτή τη λογική,στη λογική της «πίεσης».

Θεωρώ ότι μια μικρή πίστωση χρόνου, με συγκεκριμένους όρους και σκληρή κριτική, είναι ο μόνος τρόπος, τούτη την ώρα,όχι μόνο να διασώσουμε την έννοια της αριστεράς, αλλά να διασώσουμε ότι μας έχει απομείνει ατομικά και κοινωνικά.

-Αν τελικά δεν συγκρουστούν με αυτούς που χρόνια ζουν εις βάρος μας;

-Αν τελικά δεν συγκρουστούν ,τότε θα μιλάμε για ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ και φυσικά όχι ΑΡΙΣΤΕΡΗ. Όλα είναι ζήτημα βούλησης,όρων,συγκυριών και συσχετισμών.

-Ζεις με την ελπίδα…
-Μέχρι την λεπίδα…

Έφυγα από το καφενείο!

Του BlackSaint

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo