Ζάεφ: Σε δημοψήφισμα η όποια συμφωνία προκύψει με την Ελλάδα

Τη θέση του ότι οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει με την Ελλάδα όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα επανέλαβε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του στο Radio Free Europe.

Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ θέτει και ένα καινούριο στοιχείο επί τάπητος, αναφέροντας ότι το εν λόγω δημοψήφισμα μπορεί να γίνει και διπλό: Το ένα σκέλος του θα αφορά στην έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα και το άλλο εάν οι πολίτες θέλουν ή όχι την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα επιδιώκει μια αλλαγή στο Σύνταγμά μας όσον αφορά το όνομά της χώρας», για να συμπληρώσει, ότι «πιθανόν η τελική απόφαση (σχετικά με την αλλαγή ονόματος) θα συνδεθεί με την ψήφο των πολιτών της ΠΓΔΜ για την παραχώρηση κάποιας κυριαρχίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνει μέλος της ΕΕ, κάτι που θέλουμε να δούμε».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος πως «με δημιουργικότητα, μια λύση στο ονοματολογικό θα μπορέσει να βρεθεί. Αλλά, είναι πολιτική ερώτηση, γιατί και οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση την οποία θα εφαρμόσουν και οι δύο χώρες».

Επιμένοντας στα περί δημοψηφίσματος υπογράμμισε πως μπορεί ο ίδιος, ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί των Εξωτερικών «να κάνουν μια συμφωνία, αλλά είναι οι θεσμοί και οι λαοί των δύο χωρών που θα έχουν τον τελικό λόγο και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις».

 

Σχετικά Νέα