Ε.Τσακαλώτος: Να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει στους Financial Times ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να βρίσκεται υπό αυστηρή εποπτεία όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης, επιμένοντας ότι οι ανησυχίες των Ευρωπαίων είναι αβάσιμες καθώς η χώρα μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τα οικονομικά της.

Ο ΥΠΟΙΚ σημειώνει παράλληλα ότι το νέο οικονομικό σχέδιο της Ελλάδας – το οποίο θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο – θα αμβλύνει τις ανησυχίες σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ότι η κυβέρνηση θα ακυρώσει τις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις όταν απομακρυνθούν οι περιορισμοί του προγράμματος.

“Θέλουμε η έξοδος [από το πρόγραμμα] να είναι όσο πιο καθαρή γίνεται”, δηλώνει.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη στην Ευρώπη να προσφερθεί στην Ελλάδα μια επιπλέον πιστωτική γραμμή, ιδίως μετά τη συμφωνία των ΥΠΟΙΚ τον Ιούνιο να χτίσει η Ελλάδα ένα ταμειακό απόθεμα €18 δισ. για να κάνει τις αποπληρωμές στο χρέος τους επόμενους μήνες.

“Δεν μπορείς να έχεις απόθεμα αλλά και προληπτική πιστωτική γραμμή – πόσα λεφτά θα βάλεις στην άκρη;” αναφέρει.

Να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της διαβεβαιώνει o Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχωρεί στη “Les Echos”, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπολογίζει σε ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους έτσι ώστε η χώρα να μπει σταδιακά σε κανονικότητα και διαβεβαιώνει ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος.

“Κάποια στιγμή, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της” αναφέρει ο κΤσακαλώτος.

Το μήνυμα που στέλνει στους επενδυτές είναι ότι “η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης. Έχει επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες.. Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε”.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος αναφέρει πως στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επέκταση των ωριμάνσεων μεταξύ μηδέν και δεκαπέντε ετών και είναι σαφές σήμερα ότι θα είναι απαραίτητο. “Βασιζόμαστε επίσης στην εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Συνεπώς, πιστεύω ότι, συνολικά, θα περάσουμε από την κατάσταση μίας “υπερβολικά” υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας σε εκείνη μίας χώρας που είναι “κανονικά” υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία”.

Για το ΔΝΤ αναφέρει ότι, εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος. “Αποδέχθηκε την αρχή μιας προσωρινής σύμβασης δανείου, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της επαρκούς διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επειδή έχει μεγαλύτερο κόστος από τον ESM”.

Από το Eurogroup της Δευτέρας ο κ. Τσακαλώτος αναμένει να επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. “Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα”.

Για την πρόσβαση των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει: “το θέμα που ανακύπτει είναι ότι αν είσαι εκτός προγράμματος και τα ομόλογα σου έχουν χαμηλή αξιολόγηση δεν μπορεί να τα δεχθεί η ΕΚΤ ως ενέχυρο. Ωστόσο, αυτό δεν σχετίζεται με την επιλογή μεταξύ προληπτικής γραμμής πίστωσης ή προστατευτικού αποθεματικού και σε κάθε περίπτωση ούτε η ΕΚΤ ούτε οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν πως είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για το μέλλον”.

Σε σχέση με την υπόθεση Novartis σημειώνει ότι τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Επισημαίνει παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σειρά παρεμβάσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. “Για παράδειγμα, οι άδειες επενδύσεων δίνονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα και διαφάνεια. Και άλλωστε η κυβέρνηση μας δεν αποτελεί μέρος του παλαιού πολιτικού κατεστημένου που χαρακτηρίζεται από μη υγιείς σχέσεις μεταξύ πολιτικής, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είμαστε αξιόπιστοι”, αναφέρει.

Σχετικά Νέα