Ε.Ε: «Απειλή» για την ελευθερία του Τύπου ο ρωσικός νόμος

Ο ρωσικός νόμος για τα μέσα ενημέρωσης-«πράκτορες του εξωτερικού» είναι μια «απειλή για τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», υπογράμμισαν σήμερα οι εξωτερικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η νομοθεσία για τους ‘πράκτορες του εξωτερικού’ αντιβαίνει στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Ρωσίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η επέκταση της εμβέλειάς της σε ξένα μέσα ενημέρωσης (…) είναι μια επιπλέον απειλή για τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και για την πρόσβαση στην ενημέρωση», δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ένας εκπρόσωπος των εξωτερικών υπηρεσιών της ΕΕ.

Πρόκειται για «μια νέα αποπειρα να μειωθεί ο χώρος για τις ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία», προσθέτει η ίδια πηγή.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες τον νόμο που επιτρέπει να καταχωρίζονται μέσα ενημέρωσης ως «πράκτορες του εξωτερικού», αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο γεγονός ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT υποχρεώθηκε να καταχωριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό αυτή την ονομασία.

Ο νόμος, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) και Διεθνής Αμνηστία, υποχρεώνει τις οντότητες στις οποίες αφορά να δίνουν πληροφορίες στις αρχές για την οικονομική κατάστασή τους και να διευκρινίζουν στα έγγραφα που εκδίδουν ότι είναι καταχωρισμένες ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Το κείμενο αυτό επεκτείνει στα μέσα ενημέρωσης έναν νόμο που χρονολογείται από το 2012 και μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στην ανακοίνωσή τους, οι εξωτερικές υπηρεσίες της ΕΕ υπενθυμίζουν πως η θέση της ΕΕ για τον νόμο περί «πρακτόρων του εξωτερικού» είναι «ξεκάθαρη» από καιρό: «ενισχύει τους περιορισμούς στην άσκηση θεμελιωδών ελευθεριών στη Ρωσία, αναλώνει τους ισχνούς πόρους των μη κυβερνητικών οργανώσεων και αποτελεί εμπόδιο για την ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών μέσα στη χώρα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα