«Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας στις ελληνορωσικές σχέσεις»

Είναι μεγάλη υπερβολή ότι η Ρωσία προσπαθεί να ενσωματώσει τις Βαλκανικές χώρες στη σφαίρα επιρροής της, λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα μας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Ο Αντρέι Μάσλοβ υπογραμμίζει με νόημα ότι αυτές είναι που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τον διάλογο με τη Μόσχα και πως η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης. Οσον αφορά τις ελληνορωσικές σχέσεις, διαπιστώνει καλή διάθεση και ότι υπάρχει κοινό πνεύμα για τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων. Ειδικά για τα αγροτικά προϊόντα, που αποτελούν ένα ισχυρό χαρτί για τη χώρα μας στο διεθνές εμπόριο, τονίζει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες από την απερίσκεπτη πολιτική της Ε.Ε.

• Μια καινούργια χρονιά ξεκίνησε. Είστε αισιόδοξος για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων το 2018;

Το περασμένο έτος οι ρωσοελληνικές σχέσεις αναπτύσσονταν δυναμικά και έχουμε όλες τις βάσεις να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να ενισχύονται για το καλό των λαών μας και κατά το νέο έτος. Τα στέρεα θεμέλιά τους αποτελούν οι κοινές ιστορικές ρίζες και οι αξίες της Ορθοδοξίας, η αμοιβαία συμπάθεια των Ρώσων και των Ελλήνων, το ενδιαφέρον του ενός για τον πολιτισμό του άλλου, καθώς και το πρακτικό όφελος που έχει η πολυδιάστατη συνεργασία μας.

Πέρσι ήταν εντατικός ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των χωρών μας στο ανώτατο και υψηλό επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο στη Μόσχα εγκαινιάστηκε το διμερές Ετος Τουρισμού, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα συνοδεύεται από πολλές και διάφορες εκδηλώσεις.

Τον Ιούνιο φέτος θα γιορτάσουμε τα 25 χρόνια από την υπογραφή του θεμελιώδους διακρατικού συμφώνου φιλίας και συνεργασίας και τον Σεπτέμβριο τα 190 χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων. Με την ευκαιρία αυτών των επετείων θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις στους τομείς του πολιτισμού, της ιστορικής μνήμης και σε άλλες σφαίρες. Αυτές οι εκδηλώσεις βεβαίως θα ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερα το φάσμα των διμερών μας σχέσεων. Εχουμε λοιπόν πολλή δουλειά μπροστά μας και είμαι αισιόδοξος για την πορεία των σχέσεών μας.

Σχετικά Νέα