Ευ.Τσακαλώτος: Σημαντικές διαφορές όσον αφορά τον Νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Για σημαντικές διαφορές όσον αφορά τον Νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται τη διάσταση απόψεων με την Τρόικα για το ζήτημα των ορίων στην προστασία της α’ κατοικίας και τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δηλώνει άγνοια για το πότε θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ

Τη διάσταση απόψεων με την Τρόικα αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των συνομιλιών, που ολοκληρώθηκε με την αναχώρηση των επικεφαλής των ελεγκτών και των τεχνικών κλιμακίων για τις έδρες τους.

Με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το Νοέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά στο ζήτημα των ορίων στην προστασία της α’ κατοικίας και τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δηλώνει άγνοια για το πότε θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου μετά τις σημερινές επαφές με τους εκπροσώπους των Θεσμών:

Ολοκληρώσαμε σήμερα με τους θεσμούς τη νέα φάση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την οργανωτική δομή και την λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων. Όλοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα το σύστημα. Επί της ουσίας έχουμε κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα.

– Δημοσιογράφος: Ποια είναι;

Λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα που είναι πιο «μεγάλο αγκάθι». Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα – δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές.

– Δημοσιογράφος: Τι πρόβλημα υπάρχει με το θέμα του ν. Κατσέλη;

Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο -σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά.

– Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση…

Όχι. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση, αλλά…

– Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νομοσχέδιο μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα;

Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει.

– Δημοσιογράφος: Για την άλλη εβδομάδα είναι πιθανή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης ή όχι;

Δεν το ξέρω.

– Δημοσιογράφος: Για τον ΦΠΑ τα βρήκατε;

Είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.

Σχετικά Νέα