Δημοσιεύθηκε στις: Τρ, Σεπ 27th, 2016

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων:Κίνδυνος αποδυνάμωσης των ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών

newspaper_939866115Τον κίνδυνο να αποδυναμωθούν οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κανονισμού της ΕΕ για τα οπτικοακουστικά μέσα, επισημαίνει με ανακοίνωσή της σήμερα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EOΔ), εκφράζοντας ανησυχίες για την ανεξαρτησία των μέσων στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Κροατία.

Ειδικότερα, η ΕΟΔ καλεί τους ευρωβουλευτές να απορρίψουν συγκεκριμένες τροπολογίες που συζητήθηκαν χθες σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο και θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας των εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Στην ανακοίνωση της ΕΟΔ επισημαίνεται, πως οι εν λόγω τροπολογίες αφορούν τη δημιουργία ενός ανώτερου οργάνου, το οποίο θα αναλαμβάνει την τελική έγκριση των γνωμοδοτήσεων και θα αποτελείται από μέλη των εθνικών κυβερνήσεων και τέσσερις ευρωβουλευτές.

«Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον αρχικό στόχο της αναθεώρησης της οδηγίας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΔ, Ρικάρντο Γκουτιέρες στη γραπτή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι ήδη η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός έχουν αποδυναμωθεί στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Κροατία. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί θα μπορούσε κάποιος να αντιταχθεί σε μια πρόταση που προσφέρει την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων ελεγκτικών οργάνων στον οπτικοακουστικό τομέα», κατέληξε ο ίδιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo