Ευνοϊκό το διεθνές οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα

Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία  παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και τονίζουν τις δημόσιες θετικές τοποθετήσεις ανώτατων οικονομικών παραγόντων της πλευράς των δανειστών.

«Η Ελλάδα επαινείται από τα ανώτατα κλιμάκια», αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung με αφορμή τα θετικά σχόλια της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στα πλαίσια της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.

Η SZ δεν αφήνει απαρατήρητα τα συγχαρητήρια της Κριστίν Λαγκάρντ στον έλληνα πρωθυπουργό και στον ελληνικό λαό για την «αξιοσημείωτη πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

Στο αναφερόμενο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας επισημαίνονται οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για ανάπτυξη 2,4% το 2018 και 1,7% φέτος, αν και τονίζει την αυτονόητη, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, προϋπόθεση που έθεσε η τράπεζα, δηλαδή «να εφαρμοστούν με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος βοήθειας».

Η SZ επικεντρώνει την προσοχή της στη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και τονίζει: «Μέχρι τότε η Αθήνα ελπίζει να ανακτήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές, ώστε να μπορεί να δανείζεται μόνη της χρήματα. Οι διεθνείς δανειστές έχουν ξεκινήσει τώρα νέους εντατικούς ελέγχους για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα».

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι βάσει των οικονομικών προβλέψεων που δημοσίευσε η Κομισιόν την άνοιξη η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει δημοσιονομικό έλλειμμα 1,2% το 2017.

«Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα απομείωση χρέους», επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.

 

πηγή  ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικά Νέα