Ευνοϊκό κλίμα στις πρώτες διαπραγματεύσεις ΕΕ – Βρετανίας

Ήπιο ήταν το κλίμα των πρώτων επαφών για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, προκειμένου να μην υπάρξουν διαφορές σε μεταγενέστερη φάση των συνομιλιών.

Ωστόσο, τα σχόλια ενός Γερμανού υπουργού είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την όποια προσπάθεια των κρατών-μελών να επιτύχουν ξεχωριστές συμφωνίες με το Λονδίνο. Άλλος υπουργός προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί να γίνουν μειώσεις στον προϋπολογισμό μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, όπου οι υπουργοί των κρατών-μελών που είναι υπεύθυνοι για τις συνομιλίες για το Brexit θα επεξεργαστούν το προσχέδιο του οδικού χάρτη πριν από την επίσημη επικύρωσή του από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο του Σαββάτου.

«Αυτό που είναι σήμερα σημαντικό για εμένα είναι να επιβεβαιώσουμε ότι οι 27 είναι ενωμένοι για αυτά τα θέματα προκειμένου να μπορούμε να έχουμε μια ομαλή προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το επόμενο Σάββατο», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans.

Σε αυτή τη φάση, αυτό το κλίμα ενότητας μεταξύ των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών δεν φαίνεται να αμφισβητείται ιδιαίτερα.

«Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή είμαστε εντελώς ενωμένοι σε όλα», δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μάλτας Louis Grech, που προεδρεύει των συνομιλιών.

Το πνεύμα ενότητας επιβεβαίωσαν κι άλλοι υπουργοί. «Είμαι ικανοποιημένος που εντός της ΕΕ των 27 υπάρχει ενότητα σε αυτό, ότι πρέπει να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις ενωμένοι» δήλωσε ο Michael Roth ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ωστόσο, διαφάνηκαν κάποιες μικρές ενδείξεις για πιθανές μελλοντικές διενέξεις. Ο Roth παρότρυνε τα υπόλοιπα μέλη να μην προσπαθήσουν να διαπραγματευθούν διμερώς με το Λονδίνο, τονίζοντας ότι «η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα τίμημα και η Βρετανία πρέπει να το πληρώσει».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kurz δήλωσε ότι η Βιέννη δεν θα αυξήσει τις πληρωμές της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. «Οι καθαρές συνεισφορές δεν θα αυξηθούν», επέμεινε. «Θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές».

Αν και το ζήτημα αυτό δεν περιλαμβάνεται στις αρχικές συνομιλίες, τα σχόλια του Kurz αποτελούν ένδειξη για μια από τις πολλές πιθανές διαφωνίες μεταξύ των κρατών της ΕΕ, που ήδη ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν τις τράπεζες, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που φεύγουν από το Λονδίνο λόγω του Brexit.

«Το να είμαστε ενωμένοι στην αρχή είναι το εύκολο», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος ηγέτης που θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Σαββάτου.

Σχετικά Νέα