Ετοιμη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σοσιαλιστική Τάση

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα γνωστοποιήσουν τα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης τι θα πράξουν σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία της ομάδας, που συσπειρώνεται γύρω από τον Κώστα Χρυσόγονο, έχει αποφασίσει να προτείνει στους «φίλους» της τάσης την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και πως η τελική απόφαση θα ληφθεί ύστερα από εσωτερική διαβούλευση.

Οποια κι αν είναι πάντως η πρόθεση της ομάδας, που δεν έχει εκλέξει κανένα μέλος της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, οι σχέσεις ανάμεσα στην ηγεσία του κόμματος και τον Κώστα Χρυσόγονο έχουν διαταραχθεί εδώ και αρκετό καιρό λόγω αρνητικών δηλώσεων του δεύτερου.

Ο Κώστας Χρυσόγονος είχε διαμαρτυρηθεί τον Μάιο του 2017 ότι «τελευταία φορά συνάντησα τον Τσίπρα τον Μάρτιο του 2015», συμπληρώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «προφανώς ενημερώνεται για τα ευρωπαϊκά θέματα από τον κ. Καρανίκα, την κυρία Νοτοπούλου και το άλλο επιτελείο του Μαξίμου». Πέραν αυτών, είχε πει τον περασμένο Αύγουστο ότι «θα έπρεπε να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία», τον περασμένο Ιούνιο ότι η κυβέρνηση φέρνει «επώδυνα και επαχθή μέτρα», ενώ είχε απαντήσει προς τη Σία Αναγνωστοπούλου πως «απορρίπτω την ταύτιση του κομμουνισμού με την Αριστερά και, πολύ περισσότερο, με την πρόοδο».

Χαρακτηριστικά, ο ευρωβουλευτής, τον Ιούλιο του 2016, δήλωσε σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι στη Δημοκρατία της Κολομβίας δεν θα βρεθούν σε θέσεις-κλειδιά πρωτοπαλίκαρα του Εσκομπάρ». Η δήλωση αυτή είχε χρησιμοποιηθεί και μετατραπεί σε «σποτάκι» από τον ΣΚΑΪ στο πλαίσιο του τότε ανταγωνισμού του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αν πράγματι αποχωρήσει ο Κώστας Χρυσόγονος από τον ΣΥΡΙΖΑ, τι θα συμβεί με την έδρα του στην Ευρωβουλή; Παγίως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να παραδίδεται η έδρα στο κόμμα, κάτι που προβλέπεται στο κείμενο που είχαν υπογράψει τον Ιανουάριο του 2015 οι υποψήφιοι βουλευτές και στον κανονισμό λειτουργίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Ολοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες».

Στην περίπτωση της Ευρωβουλής όμως, φαίνεται πως το ζήτημα είναι αποκλειστικά «ηθικό». Ο κανονισμός λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου υπερισχύει των όποιων κανονισμών και παρέχει απόλυτη ανεξαρτησία στους ευρωβουλευτές να επιλέγουν σε ποια ευρωκοινοβουλευτική ομάδα θα ενταχθούν. Από εκεί και πέρα παραμένει άγνωστο ποια πορεία θα ακολουθήσει η Σοσιαλιστική Τάση και αν θα ενταχθεί σε κάποιον άλλον πολιτικό φορέα.

Σχετικά Νέα