Ερώτηση Παπαδημούλη σε ΕΕ για τα μέτρα μείωσης της ανεργίας

Ερώτηση με θέμα το ζήτημα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης στην ΕΕ και τις ανισότητες αναφορικά με αυτό μεταξύ των χωρών κατέθεσε προς την Κομισιόν ο  Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με τους ετήσιους Δείκτες για την Κοινωνική Δικαιοσύνη που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα για τις 28 χώρες της Ευρωζώνης, «με κριτήρια όπως η πρόληψη της φτώχειας, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η κοινωνική συνοχή κ.ά., η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τη χειρότερη απόδοση».

Με αφορμή τα στοιχεία αυτά, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρωτά την Κομισιόν, ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει στο πλαίσιο του προγράμματος Europe 2020 Strategy, για χώρες όπως η Ελλάδα «όπου οι πολιτικές λιτότητας και η οικονομική κρίση έχουν δημιουργήσει απαράδεκτα υψηλά ποσοστά πληθυσμού σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, με τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα να είναι 15 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα στην προ-κρίσης εποχή».

Επικαλούμενος τη δέσμευση της Κομισιόν στο πρόγραμμα Europe 2020 Strategy, αναφορικά με το «ότι θα αποδίδει μεγαλύτερη αξία σε κοινωνικούς δείκτες στο πλαίσιο μακροοικονομικών διαδικασιών», ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Επιτροπή «με ποιον τρόπο μπορούν χώρες όπως η Ελλάδα, να στηριχθούν από επενδυτικά ταμεία όπως αυτό του EFSI, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες εξόδου των ανέργων από τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Έλληνα ευρωβουλευτή:

Θέμα: Κοινωνική Δικαιοσύνη και Europe 2020

Tο Bertelsmann Stiftung δημοσίευσε στις 14/11 τους ετήσιους δείκτες του για την Κοινωνική Δικαιοσύνη. 28 κράτη-μέλη συγκρίνονται με κριτήρια όπως η πρόληψη της φτώχειας, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η κοινωνική συνοχή κ.ά.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τη χειρότερη απόδοση, με τις πολιτικές λιτότητας και την οικονομική κρίση να έχουν οδηγήσει υψηλά ποσοστά πληθυσμού σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα είναι 15 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερα από τα επίπεδα στην προ-κρίσης εποχή και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (9.8%). Η μακροχρόνια ανεργία, παρόλο που σημειώνει αργή βελτίωση, είναι ακόμα υψηλή.

Μια πολιτική που στηρίζεται στις δημόσιες επενδύσεις είναι σημαντική προϋπόθεση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα αποδίδει μεγαλύτερη αξία σε κοινωνικούς δείκτες στο πλαίσιο μακροοικονομικών διαδικασιών συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Europe 2020 Strategy) μέχρι στιγμής αυτό δε γίνεται.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

1) Αν έχει πράγματι δεσμευτεί στο Europe 2020 Strategy, ποια είναι τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει για χώρες όπως η Ελλάδα;

2) Με ποιον τρόπο μπορούν χώρες όπως η Ελλάδα, να στηριχθούν από επενδυτικά ταμεία όπως αυτό του EFSI, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες εξόδου των ανέργων από τον κοινωνικό αποκλεισμό;»

Σχετικά Νέα