Ερντογάν στον Μακρόν: Μη ζητήσετε βοήθεια όταν γεμίσει τρομοκράτες η Γαλλία

Eπίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ότι θα στηρίξει συριακές αντάρτικες δυνάμεις των οποίων ηγούνται οι κουρδικές πολιτοφυλακές.

Απορρίπτοντας τη γαλλική πρόταση για διαμεσολάβηση στη βόρεια Συρία ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε έκπληκτος με τη στάση της Γαλλίας την οποία χαρακτήρισε εντελώς εσφαλμένη και προειδοποίησε το Παρίσι «να μη ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας όταν γεμίσει τρομοκράτες» λόγω της πολιτικής της.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος. «Ποιοί είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», πρόσθεσε. «Όσοι υποδέχθηκαν χθες με τιμές τους εκπρόσωπους τρομοκρατικών οργανώσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εχθρική κίνηση κατά της Τουρκίας. Η ίδια τρομοκρατική ομάδα σήμερα το πρωί επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας μας. Έχουμε 6 μάρτυρες, μέλη δυνάμεων ασφαλείας και 4 στρατιώτες και 3 μέλη δυνάμεων ασφαλείας τραυματίες. Σε περίπτωση που είναι πραγματική η πρόταση της Γαλλίας περί διαμεσολάβησης, αυτή η δήλωση ξεπερνά τα όρια και το ανάστημα, του ατόμου που την προβάλλει. Ποιος σου ανέθεσε ένα τέτοιο καθήκον; Εμείς δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές. Από πότε η Τουρκία επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις;»

Στο ίδιο ύφος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλιούτ Τσαβούσογλου απέρριψε τη γαλλική διαμεσολάβηση ως «απαράδεκτη», υπογραμμίζοντας ότι «το μέγιστο επίπεδο κάλυψης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης δείχνει ότι η Γαλλία έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις»

Νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ έστρεψε τα πυρά του στο Παρίσι τονίζοντας ότι η δέσμευση της Γαλλίας να υποστηρίξει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, ισοδυναμεί με υποστήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας (…) θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας», διεμήνυσε ο Μποζντάγ με ανάρτησή του στο Twitter. «Ελπίζουμε ότι η Γαλλία δεν θα κάνει ένα τόσο παράλογο βήμα», σημείωσε.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν απέρριψε οποιαδήποτε γαλλική μεσολάβηση για έναν διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και της αραβοκουρδικής αυτής δύναμης στη Συρία, εκπρόσωποι της οποίας έγιναν χθες δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία έχει στόχο την προώθηση ενός διαλόγου, επαφών ή μιας μεσολάβησης μεταξύ της Τουρκίας και των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας μετά την χθεσινή πρόσκληση του Παρισιού σε έναν διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Η Τουρκία θεωρεί ότι στην πραγματικότητα η αραβική συνιστώσα των δυνάμεων αυτών αποτελεί μόνον βιτρίνα που έχει στόχο να προσδώσει μια κάποια νομιμότητα σε μια δύναμη στην οποία κυριαρχούν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, οι οποίες συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Καλίν πρόσθεσε ότι η Τουρκία περιμένει από τους συμμάχους της να λάβουν μια σαφή στάση κατά της τρομοκρατίας αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με μια νομιμοποίηση «τρομοκρατικών δομών».

Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι ο Μακρόν δεσμεύτηκε να αποστείλει στρατιώτες στη βορειοανατολική περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τις SDF.

Μιλώντας στο Reuters μετά την συνάντηση με τον Μακρόν, ο Χάλεντ Εϊσά, μέλος του PYD που εκπροσωπεί την περιοχή της βόρειας Συρίας στο Παρίσι, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να αποστείλει περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να προωθήσει μια διπλωματική λύση.

«Οι χώρες που θεωρούμε φιλικές και συμμαχικές μας θα πρέπει να πάρουν μια σαφή στάση κατά όλων των ειδών της τρομοκρατίας, αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με μια νομιμοποίηση τρομοκρατικών δομών», σημείωσε επίσης ο Καλίν, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα, και υπογράμμισε ότι «τα διάφορα και ποικίλα ονόματα δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική ταυτότητα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το Παρίσι διαψεύδει τα περί στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία

Ωστόσο στο Παρίσι ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία της Δημοκρατίας πως η Γαλλία δεν προβλέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έξω από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση επί του πεδίου στη βόρεια Συρία εκτός του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», υπογράμμισε η προεδρία.

Σχετικά Νέα