Ερντογάν: “Δεν αρκεί” το πάγωμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως η πρόταση του Ιρακινού Κουρδιστάν να παγώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήγαγε για την ανεξαρτησία “δεν αρκεί” και κάλεσε να “ακυρωθεί” η ψηφοφορία αυτή που προκάλεσε την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Η υποχώρηση (του Ιρακινού Κουρδιστάν) είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν αρκεί. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακυρωθεί αυτό το δημοψήφισμα”, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη το Ιρακινό Κουρδιστάν πρότεινε να “παγώσει τα αποτελέσματα” του δημοψηφίσματός του για την ανεξαρτησία η διεξαγωγή του οποίου πριν από ένα μήνα προκάλεσε μεγάλη κρίση με τη Βαγδάτη.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάινταρ αλ-Αμπάντι δήλωσε σήμερα πως θα αποδεχόταν “τη μονομερή ακύρωση του δημοψηφίσματος”.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έπληξε τις άλλοτε στενές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, αναθερμαίνοντας παράλληλα τις μέχρι τότε παγωμένες σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση παγώματος του κουρδικού δημοψηφίσματος, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε: “Όποια κι αν είναι η απόφαση που θα λάβει στο εξής η ‘Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν’, είναι προφανές πως δεν θα παραγάγει τα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν να αποκατασταθεί η ζημία που έχει προκληθεί”.

Ο Αμπάντι επισκέφθηκε χθες την Τουρκία όπου έγινε δεκτός από τον Ερντογάν και τον Γιλντιρίμ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την τουρκοϊρακινή συνεργασία, κυρίως στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα