Επιτυχής η πρώτη εκτόξευση του σκάφους Crew Dragon της SpaceX

Την πρώτη του πτήση έκανε σήμερα το σκάφος Crew Dragon της SpaceX, που προορίζεται να μεταφέρει Αμερικάνους αστροναύτες, μέσω ενός πυραύλου Falcon9. Αυτήν την φορά ήταν «επανδρωμένο» με μία μεγάλου μεγέθους κούκλα με διαστημική στολή, τη «Ρίπλεϊ».
Η «Ρίπλεϊ», που παραπέμπει στην πρωταγωνίστρια Έλεν Ρίπλεϊ των διάσημων ταινιών «Alien», την οποία είχε υποδυθεί η ηθοποιός Σιγκούρνεϊ Γουίβερ, θα είναι ζωσμένη με αισθητήρες για να καταγραφούν οι δυνάμεις που θα ασκηθούν πάνω στο μελλοντικό ανθρώπινο πλήρωμα.

Η εκτόξευση της ύψους σχεδόν πέντε μέτρων διαστημικής κάψουλας Crew Dragon έγινε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το πρωί του Σαββάτου (λίγο πριν τις 10:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), μεταφέροντας εφόδια και εξοπλισμό βάρους 180 κιλών με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ), όπου θα φθάσει το μεσημέρι της Κυριακής και θα παραμείνει εκεί για πέντε μέρες.

Αν στην επιστροφή το σκάφος κινδυνέψει να συντριβεί με τον ΔΣΣ, οι τρεις αστροναύτες, που σήμερα ζουν σε αυτόν, θα πρέπει να διαφύγουν με μια ρωσική κάψουλα Σογιούζ.

Η NASA έχει συνάψει από το 2014 συμφωνίες ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη SpaceX και τη Boeing για να αναπτύξουν δύο ανταγωνιστικές διαστημικές επανδρωμένες κάψουλες, το Crew Dragon η πρώτη και το Starliner, η δεύτερη. Με αυτόν τον τρόπο, η NASA θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί από τους ρώσικους πυραύλους και να ξεκινήσει δικό της πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της NASA, Tζιμ Μπριντεστάιν, μίλησε για «σημαντική μέρα για τις ΗΠΑ. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινάμε διαστημικά ταξίδια από αμερικάνικο έδαφος, για πρώτη φορά από το 2011.»

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ « Δεν βρίσκονται σε διαστημικό αγώνα. Αυτός ο αγώνας τελείωσε. Πήγαμε στο φεγγάρι και κερδίσαμε. Τελείωσε.»

Σχετικά Νέα