«Επιστρέφουν» στις ΗΠΑ οι μεγάλοι της τεχνολογίας

Μετά την Apple, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια για την ανέγερση μίας ακόμη γιγαντιαίας μονάδας παραγωγής στο Οστιν του Τέξας και τη δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας, η Google ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα σχέδια επέκτασης της παρουσίας της στην πόλη της Νέας Υόρκης με την επένδυση επίσης 1 δισ. δολ. (σαν να έχουν κόψει… κοστούμι οι δύο κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας!) και τον διπλασιασμό, την επόμενη δεκαετία, των 7.000 εργαζομένων που απασχολεί σήμερα.

Θα έλεγε κανείς ότι αρχίζουν να έχουν αντίκρισμα οι απειλές που κατά καιρούς έχει εκτοξεύσει ο απρόβλεπτος και εκρηκτικός αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών της χώρας του που μεταφέρουν παραγωγή από τις ΗΠΑ σε χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό – κυρίως στη μεγάλη εμπορική αντίπαλο της Ουάσιγκτον, την Κίνα. Σημειωτέον ότι ο Τραμπ επικράτησε το 2016 της αντιπάλου του, υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον, ευαγγελιζόμενος «περισσότερες δουλειές στους Αμερικανούς» – είχε εκλεγεί με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική».

Η πόλη των ταλέντων

Η Google συγκεκριμένα ανακοίνωσε την κατασκευή ενός «κάμπους» στο Γουέστ Βίλατζ με έκταση 158.000 τ.μ., ενώ η εταιρεία σκοπεύει να καταλάβει επίσης χώρους σε δύο κτίρια στη Χάντσον Στριτ. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική κίνηση που κάνει τη χρονιά αυτή η Google για να αυξήσει το αποτύπωμά της στο Μανχάταν. Τον περασμένο Μάρτιο είχε επενδύσει 2,4 δισ. δολ. για να εξαγοράσει το κτίριο Chelsea Market, όπου ήδη στέγαζε γραφεία της.

«Η Νέα Υόρκη παραμένει μια μεγάλη πηγή ταλέντων παγκοσμίου κλάσεως. Αυτό είναι που έφερε την Google εδώ το έτος 2000 και αυτό μας κρατά στην πόλη» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας Ρουθ Πόρατ«Η Google θα ανταγωνιστεί σκληρά με την Amazon για την προσέλκυση των ταλέντων αυτών» παρατηρεί το Bloomberg, θυμίζοντας ότι τον Νοέμβριο η εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε σχέδια δημιουργίας 25.000 νέων θέσεων εργασίας στις εγκαταστάσεις της στο Λονγκ Αϊλαντ, τις οποίες θα μετατρέψει σε ένα «δεύτερο κεντρικό στρατηγείο», όπως η ίδια το αποκαλεί.

Και… εσωτερική μετανάστευση

Η Google και η Amazon, που διευρύνουν το αποτύπωμά τους στο Μανχάταν και την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, αλλά και η Apple, που ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας της στο Διαδίκτυο ένα θεαματικό σχέδιο επέκτασής της σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, σηματοδοτούν και μια τάση για οιονεί εσωτερική μετανάστευση των μεγάλων της τεχνολογίας. Χαμένες εν προκειμένω φαίνεται πως θα είναι οι Δυτικές Ακτές των ΗΠΑ και δη η Πολιτεία της Καλιφόρνιας, όπου χτυπά εδώ και χρόνια η καρδιά της τεχνολογικής Αμερικής.

Η Apple, εν προκειμένω, πέρα από το υπερ-εργοστάσιο που θα δημιουργήσει στο Τέξας ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μονάδων παραγωγής στο Κάλβερ Σίτι, στο Σιάτλ και στο Σαν Ντιέγκο, ενώ αποκάλυψε ότι προτίθεται να επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της στο Πίτσμπουργκ και στο Μπόλντερ του Κολοράντο. Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία του ιδιοφυούς Στιβ Τζομπςυπόσχεται να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ «για να τονώσει τις τοπικές οικονομίες και την ανάπτυξη».

tovima.gr

Σχετικά Νέα