Επίσκεψη εργασίας του Ν. Τόσκα στο Βελιγράδι

Το κύριο αντικείμενο της διήμερης επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, χθες και προχθές στο Βελιγράδι, υπήρξε η αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, στους τομείς που μπορούν να ενισχύσουν την σταθερότητα στην «ασταθή περιοχή» και συγκεκριμένα σε θέματα μετανάστευσης, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Ο κ. Τόσκας είχε διμερείς συνομιλίες σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, με τον οποίο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, διεμήνυσαν ότι θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα να εντείνουν τη συνεργασία στους παραπάνω τομείς, καθώς και σε ό,τι αφορά θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Τα αποτελέσματα των σχετικών ενεργειών προβλέπεται να παρουσιαστούν μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σερβίας, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Στεφάνοβιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση αρχών της, να μην αναγνωρίσει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσόβου και για τον σεβασμό της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

Επεσήμανε ότι με τον κ. Τόσκα συζήτησε επίσης τα περαιτέρω βήματα στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ, για την οποία η Σερβία έχει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι στη συνάντηση έγινε λόγος για την κατάσταση στην περιοχή, συζητήθηκαν οι κίνδυνοι και οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και τόνισε ότι η Σερβία είναι φίλη χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις και ότι «οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και στο οποίο συνεχώς εμφανίζονται απειλές και κίνδυνοι».

Ο κ. Τόσκας, επισκέφθηκε και τον πύργο Νεμπόισα, τόπο κράτησης και εκτέλεσης του Ρήγα Φεραίου, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο με τον ανδριάντα του νεομάρτυρα, σε κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου.

Σχετικά Νέα