Εξομάλυνση των σχέσεών της με Αίγυπτο και Συρία επιδιώκει η Τουρκία

ImageHandlerΤην επιθυμία να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο και τη Συρία, μετά τη Ρωσία και το Ισραήλ, εξέφρασε ο τούρκος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Συρία, δύο χώρες στις οποίες η Άγκυρα στηρίζει την αντιπολίτευση.

«Εξομαλύναμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Τώρα, αν θέλει ο Θεός, η Τουρκία έλαβε μια σοβαρή πρωτοβουλία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Συρία», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιλντιρίμ εκφράζει την επιθυμία να εξομαλύνει τις σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο, οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, το καλοκαίρι του 2013. Ο Μόρσι ήταν στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη Συρία, η Τουρκία στηρίζει τους αντάρτες που μάχονται τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και θεωρεί την αποχώρηση του τελευταίου από την εξουσία ως αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση της κρίσης. Όμως τον περασμένο μήνα ο Γιλντιρίμ άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα αλλάζει οπτική και ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να παραμείνει “προσωρινά” πρόεδρος.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Μάιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιδιώκει να ανανεώσει την τουρκική πολιτική των “μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες”. Τον Ιούνιο επαναπροσέγγισε τη Ρωσία –σύμμαχο του Άσαντ– και το Ισραήλ.

Σχετικά Νέα