Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Ιούλ 28th, 2016

Εξελίξεις στο προσφυγικό:Ο Ερντογάν ανακαλεί τους Τούρκους αξιωματούχους από τα νησιά

4884Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας περί της επανεισδοχής προσφύγων., έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η ανάκληση έγινε μετά το πραξηκόπημα, στι 21 Ιουλίου, με την Τουρκία να επικαλείται το γεγονός ότι έληξαν τα προσωρινά γκρι και πράσινα διαβατήρια των κρατικών της αξιωματούχων που βρίσκονταν στα νησιά. Η κανονική διαδικασία, δε, κατόπιν της ανάκλησης προβλέπει είτε την ανανέωση των διαβατηρίων και την επιστροφή τους στα νησιά, είτε την αποστολή άλλων αξιωματούχων προς αντικατάστασή τους.

Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν, μάλιστα, πως δεν έχουν καμία επίσημη ένδειξη, ακόμη και νύξη, περί πρόθεσης της Αγκυρας να «παγώσει» την διαδικασία επανεισδοχής προσφύγων.

Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις ελληνικές αρχές υπάρχει προβληματισμός, καθώς έχουν ήδη υποβληθεί προς την Τουρκία αρκετά αιτήματα για επανεισδοχή με το καθεστώς που ίσχυε πριν από τη συμφωνία, αλλά δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Την Τρίτη 26 Ιουλίου ο Ερντογάν επιτέθηκε έξαλλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η οποία δόθηκε στο προεδρικό παλάτι, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και στη συμφωνία με την ΕΕ, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Μάλιστα απείλησε ευθέως να ανοίξει τη «στρόφιγγα» των μεταναστών και τη ζημιά θα την υποστεί η Ελλάδα.

Η Τουρκία, συνέχισε, έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα 3 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους. Όταν ρωτήθηκε από ποιον περιμένει τη χρηματοδότηση, τόνισε ότι πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει συνολικά η ΕΕ, και ανέφερε: «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ήδη υπήρξε μια στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιος τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία. Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ηθικό ζήτημα των Ευρωπαίων που κλείνουν τα σύνορά τους, διερωτώμενος τι θα συνέβαινε εάν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί.

Με λίγα λόγια, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ευθέως και σαφώς την Ε.Ε. να ανοίξει τη «στρόφιγγα» των μεταναστών και τη ζημιά θα την υποστεί η Ελλάδα. Ήδη, αμέσως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. πως η επαναφορά της θανατικής ποινής σημαίνει και το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που πέρασαν στα ελληνικά νησιά αυξήθηκε σημαντικά.
Με πληροφορίες από:tvxs-iefimerida-kathimerini

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo