Εξέγερση σε κέντρο κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα

Οι αιτούντες άσυλο οι οποίοι παραμένουν έγκλειστοι σε ένα κέντρο κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα πήραν για μερικές ώρες τον έλεγχο δύο κτιριακών συγκροτημάτων κι έδιωξαν τους φρουρούς μετά τον θάνατο ενός πρόσφυγα που είχε ασθενήσει στο κέντρο, όπως γνωστοποίησαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Ο υπαρχιφύλακας Τόμας Λελέπο της αστυνομίας της νήσου Μάνους δήλωσε ότι οι έγκλειστοι στο κέντρο έδιωξαν τους φύλακες το βράδυ του Σαββάτου. «Υπήρξε μια κατάσταση εκεί (…) λόγω του θανάτου ενός εγκλείστου», δήλωσε τηλεφωνικά ο υπαξιωματικός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί.

Ένας 27χρονος άνδρας από το Σουδάν, που ονομαζόταν Φάιζαλ Ισάκ Άχμεντ, σύμφωνα με υπερασπιστές των δικαιωμάτων των προσφύγων, κατέρρευσε ενώ βρισκόταν στο κέντρο και διακομίστηκε επειγόντως στην Αυστραλία αυτή την εβδομάδα. Η υπηρεσία Μετανάστευσης και Ελέγχου των Συνόρων της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως ο άνδρας απεβίωσε χθες.

Ο θάνατος του 27χρονου δεν θεωρείται ύποπτος από τις αρχές της Αυστραλίας. Όμως οι έγκλειστοι και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων καταγγέλλουν πως ο άνθρωπος αυτός ήταν σοβαρά άρρωστος επί μήνες και είχε κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις να του προσφερθεί ιατρική βοήθεια πριν η κατάστασή του επιδεινωθεί.

Βάσει της εξαιρετικά σκληρής πολιτικής της Αυστραλίας για την προστασία των συνόρων, όλοι οι αιτούντες άσυλο που αναχαιτίζονται ενώ προσπαθούν να φθάσουν στη χώρα διά θαλάσσης στέλνονται σε κέντρα στη νήσο Μάνους, στην Παπούα Νέα Γουινέα, και στη νήσο Ναούρου, στον Νότιο Ειρηνικό. Δεν τους δίνεται ποτέ άδεια να εγκατασταθούν στην Αυστραλία.

Η υπηρεσία Μετανάστευσης της Αυστραλίας επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπήρξε ένα επεισόδιο στη νήσο Μάνους. «Η υπηρεσία είναι ενήμερη για το επεισόδιο», το οποίο «έχει πλέον λήξει. Υπήρξαν μικρές υλικές ζημιές και δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός», ανέφερε εκπρόσωπός της.

Φωτογραφίες που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ένας ιρανός πρόσφυγας εικονίζουν υλικές ζημιές σε μια αίθουσα του κέντρου. «Μόλις διώξαμε με τις κλωτσιές τους φρουρούς (…) Αυτό το μήνυμα απευθύνεται στην κυβέρνηση» της Αυστραλίας, έγραψε.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει την πολιτική της Αυστραλίας έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, καταγγέλλοντας παραβιάσεις στα κέντρα κράτησης στη νήσο Μάνους και το Ναούρου, ειδικά τις συνθήκες διαβίωσης, που παραπέμπουν σε φυλακές. Εξαιτίας των συνθηκών κράτησης πολλοί από τους κρατούμενους έχουν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν.

Συνολικά 872 αιτούντες άσυλο παραμένουν έγκλειστοι στο Μάνους, παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Παπούας Νέας Γουινέας τον Απρίλιο ότι τα κέντρα κράτησης εκεί είναι παράνομα και πρέπει να κλείσουν

Σχετικά Νέα