Ενόψει δημοψηφίσματος στις 4/12: Ο Ρέντσι επενδύει στα στοιχεία που δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ

af73ceb5110e9f3267b42cf624f58254Αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους παρουσιάζουν τα στοιχεία του ιταλικού εθνικού ινστιτούτου στατιστικής Istat. «Με τις μεταρρυθμίσεις αυξάνεται το ΑΕΠ, χωρίς τις μεταρρυθμίσεις αυξάνεται το σπρεντ», σχολίασε, μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που αγωνιά ωστόσο ενόψει του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές στις 4/12

 

Πιο αναλυτικά, από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 0,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015.

Σύμφωνα με το Istat, αν κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές συνολικά το ιταλικό ΑΕΠ μπορεί να σημειώσει φέτος άνοδο 0,8%, όπως έχει προβλέψει και η κυβέρνηση της Ρώμης.

«Με τις μεταρρυθμίσεις αυξάνεται το ΑΕΠ, χωρίς τις μεταρρυθμίσεις αυξάνεται το σπρεντ», σχολίασε, μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε σωστό δρόμο και πως οι προβλέψεις είναι ακριβείς. Πρέπει, όμως, να δώσουμε νέα ώθηση για επιπλέον επιτάχυνση του όλου ρυθμού», προσθέτει ο υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Ομως παρά τη σχετική αισιοδοξία που εμπνέουν τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού La 7, ο Ρέντσι συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα ενόψει του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, που θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Όπως δείχνει η συγκεκριμένη δημοσκοπική έρευνα, το 39,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα, το 34,9% «ναι», ενώ το 25,9% δηλώνει ότι είναι ακόμη αναποφάσιστο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τα ενδεχόμενα σενάρια μετά την ψηφοφορία, τις τελευταίες ημέρες τόνισε επανειλημμένα ότι «δεν είναι ένας από τους πολιτικούς που συνηθίζουν να παραμένουν στην εξουσία, απλώς και μόνον για να επιπλέουν».

Σχετικά Νέα