Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Απρ 1st, 2016

Ενδοκυβερνητική διαμάχη για τις συμβάσεις σίτισης στα hot spot

kjlkjmΕνδοκυβερνητική διαμάχη έχει ξεσπάσει σχετικά με τις συμβάσεις σίτισης στα hot spot Σάμου, Λέσβου και Χίου.

Ειδικότερα,κριτική στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο ασκούν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προέρχονται από τα νησιά όπου έχουν ήδη δημιουργηθεί hot spots για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Οι τρεις βουλευτές από Σάμο, Χίο και Λέσβο, οι κ.κ. Σεβαστάκης, Μιχαηλίδης και Πάλλης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον Πάνο Καμμένο, αλλά και στον υπουργό Επικρατείας και τον υπουργό Εσωτερικών  για τις εταίρειες που προκρίθηκαν για την σίτιση στα κέντρα φιλοξενίας.

Οι τρεις βουλευτές με ερώτηση που κατέθεσαν στους υπουργούς Άμυνας Πάνο Καμμένο, Επικρατείας Νίκο Παππά και Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή επισημαίνουν ότι από «τις εταιρείες που προκρίθηκαν για την παροχή σίτισης στα hotspot στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, παραδόξως λείπει η συμμετοχή τοπικών μονάδων τροφοδοσίας και σίτισης».

Τονίζουν δε ότι το φαινόμενο της μη επιλογής τοπικών επιχειρήσεων είναι εκτεταμένο και «αντίθετο με την και αρχή της νησιωτικότητας και το κριτήριο της εντοπιότητας». Ενώ σημειώνουν ότι είναι δεδομένη «η δέσμευση στελεχών της Κυβέρνησης κατά τις συναντήσεις τους με τους τοπικούς φορείς και τους Βουλευτές των ως άνω νησιών για ανταποδοτική στήριξη της τοπικής οικονομίας».

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

«Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Εθνικής Άμυνας

-Επικρατείας
-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: «Η ενίσχυση των οικονομιών των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις»

Η προσφυγική κρίση πέραν της προφανούς ανθρωπιστικής διάστασης, δημιουργεί πολύπλευρες πιέσεις τόσο στις κρατικές δομές όσο και στις δομές που σχετίζονται με την παραγωγή και τις παραγωγικές δραστηριότητες. Στα νησιά του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου, στη Σάμο, Λέσβο και Χίο, εμφανίζεται σημαντικότατη μείωση του τουριστικού ρεύματος που εκφράζεται με τη συντριπτική μείωση των προκρατήσεων αλλά και τα συναγόμενα από τη εμπειρία των επαγγελματιών από την συμμετοχή τους στις διεθνείς εκθέσεις.

Η γενική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών οι οποίες σε γενικές γραμμές, έχουν επιδείξει μια εξαιρετική πολιτισμική αντοχή και ποιότητα. Σύμφωνα με τη σύναψη σύμβασης (βάσει και του Ν.4368/2016, άρθρο 96), στις εταιρείες που προκρίθηκαν για την παροχή σίτισης στα Χοτ-σποτ στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, παραδόξως λείπει η συμμετοχή τοπικών μονάδων τροφοδοσίας και σίτισης.

Με την αίσθηση ότι το φαινόμενο της μη επιλογής τοπικού προμηθευτή είναι εκτεταμένο αλλά και αντίθετο με την αρχή της νησιωτικότητας και το κριτήριο της εντοπιότητας, και με δεδομένη την δέσμευση στελεχών της Κυβέρνησης κατά τις συναντήσεις τους με τους τοπικούς φορείς και τους Βουλευτές των ως άνω νησιών για ανταποδοτική στήριξη της τοπικής οικονομίας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Πώς σκοπεύει να αναπροσαρμόσει τα κριτήρια επιλογής για την τροφοδοσία των ΚΕΠΥ- «Χοτ σπότ» (για παράδειγμα κριτήρια ISO κ.λπ.), ώστε να περιλαμβάνονται στους διαγωνισμούς και να επιλέγονται οι τοπικοί προμηθευτές;

2) Ποια είναι τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει κάθε εμπλεκόμενο Υπουργείο και οι υποκείμενοι μηχανισμοί του, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, καθώς και ποιος είναι ο βραχυπρόθεσμος, αλλά και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ώστε η τοπική οικονομία να έχει σαφή και ενισχυμένο ρόλο στη λειτουργία των δομών διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σεβαστάκης Δημήτριος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Πάλλης Γεώργιος»

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo