Ενδεχόμενο αποχώρησης από την Χάγη εξετάζει η Νότια Αφρική

Το ενδεχόμενο αποχώρησης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει η Νότια Αφρική έπειτα από την επίσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ του προέδρου του Σουδάν, Ομαρ Αλ Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται για γενοκτονία.σύμφωνα ,με δήλωση του  Νοτιοαφρικανου υπουργού  παρά τω Προέδρω Τζεφ Ραντέμπε.

images (2)

 

 

 

 

 

 

«Η Νότια Αφρική μπορεί τελικά να εξετάσει επίσης την αποχώρησή της από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η απόφαση αυτή δεν θα ληφθεί παρά όταν όλες οι διαθέσιμες επιλογές στο πλαίσιο της Συνθήκης της Ρώμης (ιδρυτικής του ΔΠΔ) θα έχουν εξαντληθεί», ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Ραντέμπε ανακοίνωσε επίσης την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων με την Αφρικανική Ένωση και τα κράτη μέλη της για να εξεταστεί πώς οι αφρικανικοί μηχανισμοί για την επίλυση συγκρούσεων μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σοβαρότερα εγκλήματα δεν μένουν ατιμώρητα.

Η Νότια Αφρική θέλει κυρίως «να επιταχυνθεί η μεταρρύθμιση του Αφρικανικού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Λαών, που εδρεύει στην Αρούσα» της Τανζανίας, το οποίο όμως δεν διαθέτει τα μέσα.

Μια έκθεση αναμένεται να συνταχθεί από την Πρετόρια και να υποβληθεί από την προσεχή γενική συνέλευση των κρατών – μελών του ΔΠΔ, δήλωσε ο κ. Ραντέμπε.

Από τις 28 Μαΐου το ΔΠΔ είχε ζητήσει από τη Νότια Αφρική, ως κράτος μέλος του ΔΠΔ, να προχωρήσει στη σύλληψη του Σουδανού προέδρου, αν αυτός προσερχόταν στη σύνοδο κορυφής της ΑΕ.

Στις 14 Ιουνίου ο κ. Μπασίρ μετέβη στο Γιοχάνεσμπουργκ για τη σύνοδο κορυφής στις 14 και 15 του μηνός. Αμέσως, μη κυβερνητική οργάνωση κίνησε δικαστική διαδικασία για να ζητήσει τη σύλληψή του και δικαστήριο της Πρετόριας του απαγόρευσε να αναχωρήσει από τη χώρα εν αναμονή της έκδοσης τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη την εντολή και άφησε τον κ. Μπασίρ να επιβιβαστεί ανενόχλητος στο αεροπλάνο του από στρατιωτική βάση, ενώ συνοδευόταν από άνδρες της προεδρικής υπηρεσίας ασφαλείας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Σχετικά Νέα