Ενίσχυση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ θα προτείνει το Πεντάγωνο

Πρόταση ενίσχυσης της υποστήριξης του αμερικανικού στρατού στις ιρακινές δυνάμεις θα υποβάλλει το Πεντάγωνο στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Τζο Ντάνφορντ.

αρχείο λήψης
«Έχουμε μια σειρά εισηγήσεων που πρόκειται να συζητήσουμε με τον πρόεδρο μέσα στις εβδομάδες που έρχονται», εξήγησε ο στρατηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο, με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ στο πλευρό του.
«Ο υπουργός Άμυνας και εγώ θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά δεν έχει ληφθεί ουδεμία απόφαση» ως προς αυτό, συνέχισε ο Ντάνφορντ.
Οι εισηγήσεις αφορούν κυρίως τον προσδιορισμό των μέσων και των τρόπων που μπορούν να χρησιμοποιούν για να «διευκολυνθεί» η ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, από τις ιρακινές δυνάμεις, υπογράμμισε.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν ήδη αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να επιταχύνει την εκπαίδευση των ιρακινών στρατευμάτων ή να τους προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Έχουν επίσης αναφέρει την πιθανότητα να τους προσφέρουν κινητές γέφυρες για να τους βοηθήσουν να περάσουν ποτάμια.
Το Πεντάγωνο εξάλλου αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα την παρουσία στο βόρειο Ιράκ μιας συστοιχίας 4 πυροβόλων 155 χιλιοστών και περίπου 200 Πεζοναυτών.
Επισήμως, το Πεντάγωνο έχει αναπτύξει 3.870 στρατιωτικούς στο Ιράκ.
Η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δεσμευτεί πως δεν θα έστελνε χερσαίες δυνάμεις στη χώρα αυτή.
Είναι επίσης λεπτό ζήτημα στο ίδιο το Ιράκ, όπου σιιτικές πολιτοφυλακές αντιτίθενται σε κάθε νέα αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Σχετικά Νέα