Εμπορικός πόλεμος ΗΠA – Κίνας: Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος

«Οι Αμερικανοί επωμίζονται το σύνολο των επιπτώσεων των δασμών από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας».

Η αμερικανική οικονομία και οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι οι μεγάλοι χαμένοι του εμπορικού πολέμου που διεξάγει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των βασικών εταίρων των ΗΠΑ, της Κίνας.

Σύμφωνα με τα όσα εκτιμούν οικονομολόγοι της Fed και των πανεπιστημίων Πρίνστον και Κολούμπια, η αμερικανική οικονομία και οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι αυτοί που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Οι παρατηρήσεις αυτές των οικονομολόγων έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι δασμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα δεν έχουν επηρεάσει την αμερικανική οικονομία.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές επωμίζονται το σύνολο των επιπτώσεων των δασμών», αναφέρουν η Μέρι Έιμιτι, ο Στίβεν Ρέντινγκ και ο Ντέιβιντ Ουάινστιν.

Το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς από 10 ως 50% σε εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 283 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντιδρώντας οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, κυρίως η Κίνα, επέβαλαν δασμούς ύψους κατά μέσο όρο 16% σε αμερικανικά εξαγωγικά προϊόντα αξίας 121 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, στο τέλος του 2018 «οι δασμοί κόστιζαν στους Αμερικανούς καταναλωτές και τις αμερικανικές εισαγωγικές εταιρείες επιπλέον 3 δισεκατομμύρια τον μήνα».

Σχετικά Νέα