Ελλάκτωρ: Προς αναβολή της γενικής συνέλευσης με αίτημα ξένων μετόχων

Λιγότερο από 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη για την Παρασκευή, Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η αντιπαράθεση μεταξύ Μπόμπολα-Κούτρα και αδερφών Καλλιτσάντση οδηγείται σε παράταση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές από την πλευρά των ξένων μετόχων, που σημειωτέον ελέγχουν πάνω από το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, για αναβολή της Γενικής Συνέλευσης.

Αντίθετα με την ευρύτερη φημολογία στην αγορά ότι η σχετική επιθυμία προέρχεται το fund Amber Capital (γνωστό για τις ακτιβιστικές του τάσεις και από τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ), καλά πληροφορημένες πηγές ξεκαθαρίζουν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Συγκεκριμένα πρόσωπο που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις σημειώνει πως “αν η Amber Capital επιθυμεί να ζητήσει αναβολή, μπορεί απλά να σηκωθεί στη Γενική Συνέλευση και να το κάνει, αφού ελέγχει ποσοστό πάνω από 5%. Είναι μαζικό το αίτημα για αναβολή από τους ξένους και, δη, από τα βαριά ονόματα που βρίσκονται κάτω από το 5%”.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη νομοθεσία η ταυτότητα των μετόχων που ελέγχουν ποσοστό κάτω από 5% του μετοχικού κεφαλαίου μίας εισηγμένης δεν κοινοποιείται από την εκάστοτε εταιρεία.

Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί, σημαντικές θέσεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι άρα πίσω από τα αιτήματα που έχουν εκφραστεί προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορεί να είναι κατ’ εκτίμηση η Vanguard, η Horizon, ή η Blackrock. Όπως ορίζει η νομοθεσία η Γ.Σ. μπορεί να αναβληθεί και να συγκληθεί εκ νέου εντός 30 ημερών, άρα η τελική αναμέτρηση μπορεί να μετατεθεί στα τέλη Ιουλίου.

Το σενάριο αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να ικανοποιεί καθόλου τις τράπεζες που έχουν μεταφέρει σε όλους τους τόνους και προς τις δυο πλευρές, πως αυτό το θρίλερ πρέπει να τελειώσει στις 29 Ιουνίου. Αντίθετα όμως με την επιθυμία των τραπεζών να κριθεί ο αγώνας την Παρασκευή, η δήλωσή τους ότι θα απέχουν από τη ψηφοφορία και πως θα παραμείνουν ουδέτερες μέχρι την ανακήρυξη του νικητή, συντελεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αφού ελέγχοντας μέσω των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών κοντά στο 9% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι τράπεζες αν ψήφιζαν θα μπορούσαν να καθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο.

Υπενθυμίζεται ότι το μπρα ντε φερ των βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ξεκίνησε επίσημα στις 13 Ιουνίου από την ανακοίνωση των αδερφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι έθεσαν επίσημα θέμα εκ βάθρων αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τους μετόχους, στη Γενική Συνέλευση της 29ης Ιουνίου, με σύνθεση που αποκλείει τη συμμετοχή των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα.

Σχετικά Νέα