Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος: Έκλεισε η συμφωνία για τον EastMed

Σε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed κατέληξαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στην πόλη Μπερ Σέβα.

Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, αφού τύχει πρώτα της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Κνωσό της Κρήτης η επόμενη τριμερής συνάντηση, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι πλέον στρατηγικού χαρακτήρα και επεκτείνεται συνεχώς» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ υποστήριξε πως η πέμπτη κατά σειρά συνάντηση «σηματοδοτεί πως έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό ουσιαστικής συνεργασίας, στρατηγικού χαρακτήρα».

Στις δηλώσεις του ο ίδιος μετά τις επαφές με τον Κύπριο και τον Ισραηλινό ομόλογό σημείωσε πως στόχος είναι να «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις».

Μιλώντας για την κυβερνοσφάλεια ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι σημερινές απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίσαμε», δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της τεχνολογίας και το βάθος της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή και πρόσθεσε ότι αποτελεί μία πλούσια εμπειρία «για το πού πρέπει να προσανατολίσουμε και τις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και την άμυνά μας απέναντι σε απειλές, που σήμερα δεν είναι έτσι όπως τις γνωρίσαμε παραδοσιακά στα προηγούμενα χρόνια».

Ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον Νετανιάχου, ο οποίος υπογράμμισε ότι προσβλέπει σε ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών και ανακοίνωσε νέα τριμερή το 2019 στην Κνωσό.

Ο Αναστασιάδης κάλεσε σε συμμετοχή όποια χώρα συμμερίζεται το ίδιο όραμα για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» και σέβεται τους κανονισμούς των Ηνωμέμων Εθνών.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα, πριν τη Σύνοδο, κυβερνητικές πηγές, 5η Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ επιβεβαιώνει και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών σε μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό τομέων που περιλαμβάνουν τον διάλογο επί περιφερειακών ζητημάτων, την ενέργεια, την έρευνα και καινοτομία, την κυβερνο-ασφάλεια, τη γεωργία, τον τουρισμό κ.ά.

Επιπλέον στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν:

Α) Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, και τις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.

Β) Θέματα καινοτομίας και έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ισραήλ, με επίκεντρο τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα μέσω της αξιοποίησης της κρίσιμης γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, των αναπτυσσόμενων υποδομών της και του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου της.

Κεντρική θέση θα έχει η Θεσσαλονίκη, ως σημαντικός κόμβος μεταφορών, ενέργειας και logistics στην περιοχή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018 όσο και κατά την βαλκανική τετραμερή που πραγματοποιήθηκε στην Βουλγαρία με προσκεκλημένο τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.

Σχετικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν και από τον Υπουργό κ. Φωτάκη με τους ομολόγους του. Επίσης θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και ειδικά της κυβερνοασφάλειας από τον Υπουργό κ. Παππά με τους ομολόγους του και γεωργίας από την αρμόδια ΥΦΥΠΕΞ κα Τελιγιορίδου.

Γ) Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί, παρουσία των αρμοδίων Υπουργών των τριών χωρών, στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στις ριζικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Η χώρα μας έχει καταστήσει έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής της πολιτικής, την ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε. μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτικής σημασίας για τη χώρα μας. Θα συζητηθεί, παράλληλα, η συνεργασία με τρίτα κράτη σε αυτόν τον τομέα.

Τα κείμενα που υπεγράφησαν

ι. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για συνεργασία στον τομέα Κυβερνοασφάλειας

ii. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για συνεργασία στον τομέα Smart Cities και Smart Homes

iιι. Διμερής Συμφωνία Ελλάδος-Ισραήλ για την Εξερεύνηση και Αξιοποίηση του Διαστήματος για Ειρηνικούς Σκοπούς

 

Σχετικά Νέα