Ελεύθερος ο Γκαμπριέλε ντελ Γκράντε

Ο Ιταλός υπ. Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, ανακοίνωσε μέσω twitter: «O Γκαμπριέλε ντελ Γκράντε είναι ελεύθερος. Μίλησα μαζί του, επιστρέφει στην Ιταλία. Είχα τη χαρά να ενημερώσω την οικογένειά του. Με ενημέρωσε σχετικά ο συνάδελφός μου, Τούρκος υπ. Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον ευχαριστώ».

Για το ποιος είναι ο Γκαμπριέλε ντελ Γκράντε και το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε στην Ιταλία και αλλού μετά την κράτησή του στην Τουρκία, όπου είχε πάει κάνοντας ρεπορτάζ για το Ισλαμικό Κράτος, το διαφωτιστικό σχετικό ρεπορτάζ του Θ. Ανδρεάδη Συγγελάκη στην ΕφΣυν προ ημερών:

«Αφήστε ελεύθερο τον Γκαμπριέλε ντελ Γκράντε» είναι το σύνθημα που μπορεί να διαβάσει κάποιος στον ιταλικό Τύπο, στο διαδίκτυο και σε χιλιάδες σελίδες χρηστών του διαδικτύου. Πρόκειται για τον 35χρονο Ιταλό δημοσιογράφο, συγγραφέα και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ που συνελήφθη πριν από δέκα ημέρες από τις τουρκικές αρχές, στην περιφέρεια της Αντιόχειας.

Με μόνη δικαιολογία -όπως διέρρευσε- ότι δεν μπορούσε να βρίσκεται στην περιοχή, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί, και πως δεν είχε μαζί του δημοσιογραφική ταυτότητα.

Ο Ντελ Γκράντε έχει γυρίσει πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ, έφτιαξε δικό του ιστότοπο αφιερωμένο στη μετανάστευση και στους νεκρούς στη Μεσόγειο και συνεργάστηκε, μεταξύ των άλλων, και με την εφημερίδα L’Unità.

Είναι πολύ εύκολο, κατά συνέπεια, να διαπιστώσει κανείς, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, την επαγγελματική του δραστηριότητα. Αυτό που πιθανότατα ενόχλησε, όμως, τις αρχές τις Τουρκίας είναι ότι βρισκόταν στη χώρα για να πάρει συνεντεύξεις και να γράψει βιβλίο με θέμα τη γέννηση του Isis και τις συνενοχές και συγκαλύψεις που βοήθησαν την όλη αυτή διαδικασία.

Ο Ιταλός ρεπόρτερ, προχθές, αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας, διότι, όπως είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία στη σύντροφό του η οποία ζει στην Ελλάδα, «τον κρατούν υπό περιορισμό σε κέντρο για άτομα προς απέλαση, δεν του έχουν απαγγείλει καμία κατηγορία, δεν του επέτρεψαν να μιλήσει με δικηγόρο και του κατέσχεσαν όλο το υλικό της δουλειάς του».

Στην υγεία του είναι καλά, αν και ανακρίθηκε επανειλημμένα και δεν αποκλείεται να του ασκήθηκε ψυχολογική πίεση. Ο Ντελ Γκράντε απαιτεί να αφεθεί ελεύθερος αμέσως και να συνεχίσει τη δουλειά του.

Στην Ιταλία, η ανταπόκριση ήταν άμεση. Επειτα από σειρά ημερών κατά τις οποίες η κυβέρνηση της Ρώμης κράτησε «χαμηλό προφίλ» (μάλλον και περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε) τώρα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ζητά επίσημα από την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον δημοσιογράφο και συγγραφέα. Επεδίωξε απευθείας επαφή με την κυβέρνηση της Αγκυρας και έστειλε τον Ιταλό πρόξενο στη Σμύρνη να συναντήσει τον Γκαμπριέλε.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Il Tirreno, η οποία εκδίδεται στην περιφέρεια της Τοσκάνης από την οποία κατάγεται, επέλεξε να του αφιερώσει το πρωτοσέλιδο και να γράψει «Gabriele libero», «ο Γκαμπριέλε πρέπει να αφεθεί ελεύθερος». Εκατοντάδες μέλη της Ιταλικής Ομοσπονδίας Τύπου σε συνέλευσή τους σήκωσαν πλακάτ με τη φράση «Free Gabriele, όχι στο φίμωτρο της Τουρκίας».

Οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης πολλαπλασιάζονται σε όλες τις πόλεις της χώρας και η δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Τζούσι Νικολίνι, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο ειρήνης της Unesco, αποφάσισε να το αφιερώσει και στον νέο αυτό δημιουργό.

Ολοι ελπίζουν τώρα να μπορέσει να απελαθεί από την Τουρκία τις επόμενες ώρες ή το πολύ ημέρες. Για να συνεχίσει ελεύθερα τη δουλειά του και να φωτίσει τη σκοτεινή διαδικασία της δημιουργίας του λεγόμενου «Ισλαμικού κράτους». Οπως και για να μας πει, βέβαια, ποιο ήταν «το πρόσωπο-κλειδί από τη Ράκα» -όπως έγραψε ο ίδιος στο facebook, λίγο πριν τον συλλάβουν- που είχε συναντήσει για συνέντευξη πριν από δύο εβδομάδες, σε κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης.

Σχετικά Νέα