Ελβετία: Σφοδρές συγκρούσεις με τραυματίες μετά την εκκένωση κατάληψης(Βίντεο+Φώτο)

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αλληλέγγυων και αστυνομίας γύρω από ένα κτίριο το οποίο τελούσε υπό κατάληψη και εκκενώθηκε μετά από επιχείρηση των αρχών, κλιμακώθηκαν στην ελβετική πρωτεύουσα Βέρνη το Σάββατο. Ήταν η 3η διαμαρτυρία υπέρ των καταλήψεων και οι πολύωρες συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τραυματίες αστυνομικούς, καθώς και την πυρπόληση ενός βαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ακολουθώντας μια δικαστική εντολή, η αστυνομία έκανε έξωση σε μια ομάδα ατόμων κολεκτίβας στέγης η οποία είχε καταλάβει ένα εγκαταλειλημμένο  σπίτι κοντά στο κέντρο της Βέρνης. Οι καταληψίες δεν εγκατέλειψαν εθελούσια το κτίριο υποστηρίζοντας ότι οι δημοτικές αρχές θα μπορούσαν να έχουν βρει μια άλλη λύση και να τους αφήσουν να παραμείνουν στο κτήριο. Έστησαν οδοφράγματα γύρω από την κατάληψη και εκτόξευαν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι ζημιές από τις συγκρούσεις ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες φράνκα.

Έκτοτε, ως αντίδραση στην εκκένωση της κατάληψης,  μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών έχουν συγκεντρωθεί στο εναλλακτικό πολιτιστικό κέντρο Ράιτσουλε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Μετά την πρώτη τους πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα λόγω των συγκρούσεων να πάθει ζημιές ένας σπίτι, η αστυνομία είχε στήσει μπλόκα σε μια προσπάθεια να τους σταματήσει από το να φτάσουν το κέντρο της πρωτεύουσας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν καταστροφές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

Το βράδυ του Σαββάτου η βία κλιμακώθηκε όταν μια ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών έστησε πύρινα οδοφράγματα. Εκσφενδόνισαν πέτρες, πυροτεχνήματα και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ προσωρινά “τύφλωσαν πολλούς αστυνομικούς χρησιμοποιώντας στιλό λέιζερ. Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Οι διαδηλωτές, εντόπισαν ένα φορτηγάκι της Ομοσπονδιακής εταιρείας Σιδηροδρόμων το οποίο και κατέστρεψαν ολοσχερώς παραδίδοντάς το στην πυρά. Οχήματα τα οποία ήταν σταθμευμένα δίπλα στο φορτηγάκι επίσης παραδόθηκαν στις φλόγες πριν η πυροσβεστική καταφέρει να τις κατασβέσει.

Συνήθης πρακτική η κατάληψη

Οι καταλήψεις δεν είναι κάτι σπάνιο στη Βέρνη με αρκετές δεκάδες καταλήψεων στέγης σε παλιά άδεια σπίτια, μέσα και περιμετρικά της πόλης. Μία κτηματομεσιτική ελβετική εφημερίδα σε δημοσίευμά της  νωρίτερα τον περασμένο μήνα, έγραψε ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση των καταλήψεων τους τελευταίους μήνες.

Επίσης οι συγκρούσεις γύρω από το Εναλλακτικό Πολιτιστικό κέντρο της Ράιτσούλε δεν είναι κάτι το σπάνιο. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το θέμα των καταλήψεων έχει τεθεί και δημόσια μέσω τοπικών ψηφοφοριών και δημοσκοπήσεων, όμως το αποτέλεσμα ήταν πάντα υπέρ των καταληψιών. Το ζήτημα φαίνεται να έχει ανοίξει ξανά από τις τοπικές αρχές.

 

Σχετικά Νέα