Ελβετία: Καταδίκη μελών του ακροδεξιού κόμματος για ρατσισμό

Στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, , ανέφερε δύο εκτελεστικά στελέχη του μεγαλύτερου ακροδεξιού πολιτικού κόμματος της Ελβετίας παραβίασαν την νομοθεσία κατά του ρατσισμού καθώς ξεκίνησαν μια διαφημιστική εκστρατεία, στην οποία οι άνθρωποι που προέρχονται από το Κόσοβο προβάλλονταν ως βίαιοι εγκληματίες.

Η υπόθεση περιστράφηκε γύρω από μια διαφημιστική καταχώρηση σε μια εφημερίδα που έφερε τον τίτλο: «Κοσοβάροι κατακρεουργούν Ελβετούς», που αποτέλεσε μέρος μιας εκστρατείας του ακροδεξιού Κόμμα του Λαού (SVP) για τον περιορισμό εισροής μεταναστών.

Στελέχη του κόμματος, το οποίο κατέχει περίπου το ένα τρίτο των εδρών στο ελβετικό κοινοβούλιο, δημιούργησαν την διαφήμιση έπειτα από μια επίθεση με μαχαίρι που συνέβη το 2011 και στην οποία ο δράστης ήταν κοσοβάρικης καταγωγής και το θύμα ελβετός.

Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο στην Λωζάννη επικύρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του πρώην Γενικού Γραμματέα του SVP, Μάρτιν Μπάλτιζερ και της αναπληρώτριάς του Σίλβια Μπερ με τις κατηγορίες φυλετικών διακρίσεων, αποφαινόμενο ότι η διαφήμιση που δημιούργησαν περιέγραφε τους ανθρώπους από το Κόσοβο ως βίαιους και υπέσκαπτε την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους.

Παρόλο που η διαφημιστική καταχώρηση αναφέρει με μικρά γράμματα τις λεπτομέρειες της επίθεσης του 2011 που συνέβη στο ορεινό χωριό Ιντερλάκεν, το δικαστήριο ανέφερε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να ερμηνεύουν το μήνυμα της διαφήμισης ως μια ευρεία δήλωση, και όχι ως μια αναφορά σε ένα περιστατικό.

Οι δύο αξιωματούχοι του κόμματος είχαν εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση, διατεινόμενοι ότι οι Κοσοβάροι δεν αποτελούν ούτε φυλή ούτε εθνότητα.

Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό τους, τονίζοντας ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου συνιστούν μια ξεχωριστή εθνότητα.

«Εκείνοι με κοσοβάρικη καταγωγή παρουσιάζονται ως κατώτεροι και δημιουργείται ένα εχθρικό κλίμα εναντίον τους. . . καθώς και η ιδέα ότι οι άνθρωποι από το Κόσοβο δεν είναι καλοδεχούμενοι», υπογράμμισε η ανακοίνωση του δικαστηρίου.

«Όπως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ορθά αποφάνθηκε, αυτό καλύπτει τις βασικές προϋποθέσεις διάκρισης και δυσφήμισης και έκκληση για μίσος ή διακρίσεις».

Ο πληθυσμός των Κοσοβάρων που διαμένουν στην Ελβετία ανέρχεται στους 111.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το SVP εξέφρασε την ανησυχία του για την επίδραση που θα έχει η απόφαση στην ελευθερία της έκφρασης.

«Ο νόμος χρησιμοποιήθηκε για να φιμώσει ανεπιθύμητους πολιτικούς αντιπάλους», υπογράμμισε το κόμμα με ανακοίνωση του. «Τέτοιες εξελίξεις σε μια χώρα που προσδίδει μεγάλη αξία στην ελευθερία της έκφρασης αποτελούν λόγο ανησυχίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα