ΕΚΤ: Δεν προβλέπονται νέες «ενέσεις» στο τραπεζικό σύστημα

Δεν συζητήθηκε και δεν πάρθηκε καμία απόφαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη συνάντηση των στελεχών της τον Οκτώβριο, σχετικά με προσδοκίες ότι θα επαναφέρει το πρόγραμμα TLTRO (Επιχείρηση Μακροπόθεσμης, Στοχευμένης Αναχρηματοδότησης), μέσω του οποίου είχε προσφέρει κατά τη διάρκεια της κρίσης πολυετή δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης, το θέμα ενός νέου γύρου «ενέσεων» στο τραπεζικό σύστημα, με τη μορφή φθηνών δανείων, δεν συζητήθηκε, ενώ πηγές ανέφεραν ότι αποφάσεις για το θέμα αυτό δεν αναμένονται ούτε τον Δεκέμβριο.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handlelsblatt ο Πέτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε, όπως μεταδίδει το newmoney.gr,  πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. «Είναι εξαιρετικά πρόωρο» δήλωσε χαρατηριστικά, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα επιμένει στο σχέδιο για σταδιακή επιστροφή σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης καλούνται να αποπληρώσουν δάνεια ύψους 720 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει από δημοπρασίες TLTRO, την περίοδο 2020-21/ Το ένα τρίτο εξ αυτών είναι δάνεια ιταλικών τραπεζών.

Σχετικά Νέα