Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Η ημερομηνία της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου «κλείδωσε» μετά και την κρίσιμη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του για βραχεία προεκλογική περίοδο.
Ο Α.Τσίπρας ανεφερε :
«Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού όλα όσα έπραξα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον λαό με την με την ψήφο του να αποφανθεί αν ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση στην εντολή που είχε πάρει.

«Σήμερα η δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων τελειώνει οριστικά με την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, χωρίς τη λαϊκή αποφασιστικότητα του δημοψηφίσματος, οι δανειστές θα είχαν επιβάλλει πλήρως τη βούλησή τους ή θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή. Πλέον, η οικονομία θα αναπνεύσει και οι τράπεζες θα βρουν σιγά σιγά τον κανονικό τους ρυθμό, υπογράμμισε. Δεν είναι εύκολη η νέα αρχή, αλλά μας δίνει προοπτικές και δυνατότητες.

Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε τον Ιανουάριο. Κάναμε υποχωρήσεις αλλά πήραμε μια συμφωνία που με δεδομένη τη συγκυρία και τις σκληρές θέσεις ορισμένων στην Ευρώπη, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Αυτή τη συμφωνία θα την τηρήσουμε αλλά θα δώσουμε μάχη για να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες.

Αποδείξαμε ότι ξέρουμε και μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκεκριμένη τριετή συμφωνία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Κερδίσαμε να μην ακυρωθεί το ΕΚΑΣ, να μην υπάρξει άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, να μην πουληθεί η μικρή ΔΕΗ ΔΕΗ -2,84% και ο ΑΔΜΗΕ.

Η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων είναι ο ακλόνητος στόχος μας και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε. Ας μην ξεχνάμε, ότι συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ότι η νέα σύμβαση διέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Τέλος για πρώτη φορά προσδιορίστηκε με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο η διαδικασία που θα συζητηθεί το θέμα του χρέους.

Τώρα που ο δύσκολος κύκλος έφτασε στο τέλος του αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω στην κρίση του λαού τα όσα έκανα. Υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τα όρια της εντολής που πήρα τα εξάντλησα. Τώρα ο λαός θα αποφανθεί για όσα έγιναν και ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και να προχωρήσει με σίγουρο βηματισμό τη χώρα στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν».

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίθεση τόσο στην Αριστερή Πλατφόρμα όσο και στην αντιπολίτευση, ενώ συμπλήρωσε: «Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου για όσα έπραξα. Υπήρξαν οριακές καταστάσεις αλλά κάναμε την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια υπόθεση. Η Ευρώπη δεν είναι πλέον η ίδια».

Σχετικά Νέα