Εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

28

«Συγκρατημένα αισιόδοξος»δήλωσε  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το τέλος της Συνόδου ενώ εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, το οποίο διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν με τις τουρκικές αρχές.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση, αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου«Η επιτάχυνση της διαδικασίας δεν σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες».Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016.

Παράλληλα,ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας.Αναφορικά με την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο πρόεδρος Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Επίσης, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ δήλωσε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Επιπλέον,ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποιησή του για τη δημιουργία των hot spot σε Ελλαδα και την Ιταλία καθώς και για την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.Επίσης ,αναφορικά με την Τουρκία ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία επί τη βάσει του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση των διαδικασιών βίζας για τους Τούρκους πολίτες καθώς και οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Καταληκτικά,η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε  από την πλευρά της πως για την οικονομική στήριξη προς την Τουρκία για το προσφυγικό συζητείται ένα ποσό περί τα 3 δισ. ευρώ. Καθώς η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει πάνω από 7 δισ. ευρώ για τη διαμονή περίπου δύο εκατομμυρίων προσφύγων και έχει λάβει μόνο 1 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό, «είναι λογικό να κάνει η ΕΕ μία ανάλογη συνεισφορά στα επόμενα χρόνια», είπε η Μέρκελ. Τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο γάλλος πρόεδρος τόνισαν  πως το ύψος της στήριξης δεν έχει καθοριστεί οριστικά και πως θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει και θα εφαρμόσει η Άγκυρα.

Σχετικά Νέα