Εγκαινιάστηκε παρουσία του Υπουργού Υγείας η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας Κρήτης

Η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας της Κρήτης εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο,  στην οδό Σπιναλόγκας, παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη στιγμή αυτή για την Κρήτη.

 

Η 1η ΤΟ.Μ.Υ. Ηρακλείου είναι στελεχωμένη με ειδικευμένο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό, άρτια εξοπλισμένη και θα λειτουργεί από τις 07:00 έως τις 22:00.

 

Στα εγκαίνια το παρών έδωσαν και ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης,  ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ικανοποίηση εγκαινιάζουμε σήμερα την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στελεχωμένη με ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό και εξοπλισμό, που μας δίνει την δυνατότητα να ελπίζουμε για ένα καλύτερο σύστημα υγείας.  Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας απο την πρώτη μέρα, απάντησε στην κρίση του συστήματος υγείας με ένα μεγαλόπνοο όραμα, το οποίο με μεθοδικά βήματα γίνεται πραγματικότητα. Η καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, η πρόσληψη προσωπικού, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προμηθειών, αποτέλεσαν τα πρώτα βήματα στην μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης ώστε η Δημόσια Υγεία  να αποκτήσει και πάλι την πραγματική σημασία της. Η έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας ΤΟΜΥ στην Κρήτη, που είναι και η 2η σε πανελλαδικό επίπεδο, έρχεται όχι μόνο για να καλύψει υγειονομικές ανισότητες μέσα απο την δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και να εμπλουτίσει ουσιαστικά την έννοια της Α’ θμιας φροντίδας υγείας.

Οι 238 ΤΟΜΥ που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού αυτό πλέον εμπλουτίζετε με ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και δωρεάν ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας, στο επίπεδο που λειτουργεί πιο κοντά στον πολίτη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η έλλειψη ενός οργανωμένου Δημόσιου Συστήματος υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας, αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα για τη δημιουργία των περισσοτέρων από τις παθογένειες και στρεβλώσεις του Συστήματος Υγείας. Οι ΤΟΜΥ είναι πραγματικά μια επένδυση στην ποιότητα λειτουργίας του κοινωνικού κράτους που η επανασύσταση του είναι πρώτη μας προτεραιότητα.»

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΥΠΕ Κρήτης:

«Η ίδρυση και λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας έρχεται για να καλύψει μια από τις κρισιμότερες ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτή της ύπαρξης ενός οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Αυτό το έλλειμμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτέλεσε, από την ίδρυσή του, το πιο αδύναμο σημείο του Ε.Σ.Υ. και συνέβαλλε καθοριστικά στο να διαιωνιστούν και να γιγαντωθούν οι βασικές παθογένειες και στρεβλώσεις του ελληνικού Συστήματος Υγείας, όπως ο νοσοκομειοκεντρικός και ιατροκεντρικός χαρακτήρας του και η ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας.

Η κάλυψη αυτού του κενού τέθηκε εξαρχής ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Η λειτουργία των ΤΟ.Μ.Υ. σηματοδοτεί την παροχή δωρεάν, καθολικής, κατάλληλης, αποτελεσματικής, αποδοτικής, ποιοτικής και ανθρωποκεντρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον πληθυσμό».

 

Πηγή φωτογραφιών: Image Services

Σχετικά Νέα