Δ. Τζανακόπουλος: Αρνείται τα σενάρια πρόσθετων μέτρων για το 2018 (βίντεο)

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, με αφορμή την ενημέρωση της Πέμπτης δήλωσε τα εξής: «Αποτελεί για μας θετική εξέλιξη η αναθεώρηση των προβλέψεών του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο σε προηγούμενη έκθεσή του, είχε εκτιμήσει 33 φορές κάτω από το ύψος που το ίδιο το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες» – «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να εργάζεται εντατικά, ώστε να καταλήξει άμεσα σε μία συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

 

Το σχετικό βίντεο:

«Αποτελεί για μας θετική εξέλιξη η κατά 33 (!) φορές προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016», τόνισε ο Δημ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Το φθινόπωρο του ’16, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το ’16. Τώρα αποδέχεται ότι το αποτέλεσμα βρίσκεται 7 φορές άνω του στόχου», υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Αποδεικνύεται ότι οι καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας ήταν αδικαιολόγητες. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους στις συζητήσεις στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου). Βασικό επιχείρημα η υπεραπόδοση έναντι των στόχων, που εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πλέον καταγράφεται και από το ΔΝΤ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, «είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου».

Όπως πρόσθεσε, σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς, παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018. «Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους», ανέφερε.

Όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξουμε άμεσα σε συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει:

ολοκλήρωση 2ης αξιολόγησης

καθορισμό δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος

προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος

ένταξη ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ

αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία

Αντί απάντησης στην προπαγάνδα της ΝΔ και των φιλικών της MME σε σχέση με τα έργα του εθνικού οδικού δικτύου, ο Δ. Τζανακόπολος παρέπεμψε στο βίντεο που έχει αναρτήσει ο υπουργός Υποδομών στα social media:

Για τη στάση της ΝΔ

Αναφορικά με τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε:

«Στη μεγάλη προσπάθεια των ελληνικών αρχών στα πολλαπλά επίπεδα διαπραγματεύσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται φανατικά απέναντι! Ποντάρει τα πάντα σε χάος και καταστροφή και κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις την ώρα ταυτίζεται με τις πλέον ακραίες θέσεις δανειστών. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μόνο υπόσχεται πως θα υλοποιήσει «τόσα και άλλα τόσα» από όσα απαράδεκτα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων! Όσο η ΝΔ κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το μέλλον της χώρας και, μάλιστα, θεωρούσε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και αναζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας ενώ αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 4 και 4,5% μέχρι το 2030!».

Σχετικά Νέα