Δ. Παπαδημούλης: Κανείς δεν μπορεί να εξαιρεί την Ελλάδα από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων

Τη στήριξη της ευρωομάδας της Αριστεράς προς τον ελληνικό λαό, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ελλάδα.

Αφού παρουσίασε τις θετικές προβλέψεις της Κομισιόν σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει τις μεγαλύτερες θυσίες από όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και δικαιούται να ζητά να μην τορπιλίζει κανείς την προσπάθειά του να βγει από την κρίση.

«Κανείς δεν μπορεί να εξαιρεί την Ελλάδα και τους Έλληνες από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, μεταξύ των οποίων είναι και η επάνοδος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που σήμερα δεν ισχύουν στην Ελλάδα, επειδή της επιβλήθηκε μέσω του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου η κατάργησή τους. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς έχει στηρίξει τον ελληνικό λαό σε αυτή της την προσπάθεια, ζητώντας να μπει ένα τέλος σε αυτή τη μονομερή λιτότητα που είναι αδιέξοδη, ζητώντας να υπάρξει μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους χωρίς επιβάρυνση κανενός Ευρωπαίου φορολογούμενου ούτε με ένα ευρώ» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης:

«Ποιο είναι το ζητούμενο των πιστωτών; Θέλουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να βοηθήσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό να βγει από την κρίση και να περάσει στην ανάπτυξη; Ή θέλουν να προκαλέσουν αστάθεια και οπισθοδρόμηση για να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, η μόνη αριστερή κυβέρνηση στην ευρωζώνη;» αναρωτήθηκε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι «ο κ. Σόιμπλε πρέπει να σταματήσει να παίζει με τα σπίρτα σε μια αποθήκη καυσίμων» και «η κ. Μέρκελ που λέει ότι θέλει την Ευρωζώνη ενιαία και που θέλει τη στήριξη της Ελλάδας και των Ελλήνων, οφείλει να ζητήσει να τα κάνει πράξη και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών».

«Είναι συμφέρον όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για την Ευρωζώνη να μην τροφοδοτηθεί αστάθεια και οπισθοδρόμηση στο νοτιοανατολικό άκρο της ΕΕ που φυλάσσει και τα ευρωπαϊκά σύνορα και βρίσκεται με κοινά σύνορα με την Τουρκία, τη φλεγόμενη και ασταθή Τουρκία του κ. Ερντογάν», προσέθεσε.

Σε ερώτημα σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το ΔΝΤ, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Αν το ΔΝΤ θέλει να βοηθάει τους πιο αδύνατους, όπως λέει το καταστατικό του, πρέπει να πιέσει τον Γολιάθ και όχι τον Δαυίδ. Που σημαίνει ότι πρέπει να πιέσει το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup της 25ης Μαΐου. Να πιέσει το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου για χαμηλότερα ρεαλιστικότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος του 2018, γιατί όλοι οι οικονομολόγοι σε όλον τον κόσμο θεωρούν αδύνατον να μπορεί μια χώρα, ακόμα και η Γερμανία να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια διετία όπως ζήτησε ο κ. Σόιμπλε. Και εν πάση περιπτώσει επειδή η βασική διαφωνία βρίσκεται μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους, του ύψους και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος ας μη φορτώνουν την αδιαλλαξία τους και το άθροισμά της στις πλάτες των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Ας συναντηθούν στα μισά του δρόμου σε έναν λογικό συμβιβασμό μεταξύ τους. Είναι θέμα κοινής λογικής και εν πάση περιπτώσει υπάρχουν όρια αντοχής κοινωνικά στην Ελλάδα και είναι εγκληματικό να προσπαθούν ορισμένοι σε μια στιγμή που πάμε να βγούμε από την κρίση -αυτό δείχνουν οι αριθμοί- να ξανασπρώξουν την πέτρα στη ρίζα του βουνού επιβεβαιώνοντας το μύθο του Σισύφου».

Σχετικά Νέα