Δ. Μπαξεβανάκης: Στόχος η βελτίωση και η ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Η ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και αντιστροφή της κατάστασης που υπάρχει στην χώρα μας αναφορικά με την χαμηλή ζήτηση για τα ΕΠΑΛ , η οποία βρίσκεται κάτω του 30%, όταν η ευρωπαϊκή τάση είναι αντιστρόφως ανάλογη, είναι ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας, τόνισε από τα Ιωάννινα ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

 

Ο Υφυπουργός περιόδευσε συνοδευόμενος από τους προϊσταμένους της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στα επαγγελματικά λύκεια της πόλης και είχε συζητήσεις τόσο με τις διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και με τους μαθητές.

Ειδικότερα σε δηλώσεις του ,αμέσως μετά τόνισε μεταξύ άλλων:

« Προσπαθούμε να αντιστρέψουμε, επιτρέψτε μου να πω αυτή την αφύσικη κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, κατά την οποία, η επιλογή των μαθητών για την επαγγελματική εκπαίδευση είναι πολύ χαμηλή, κάτω και του 30%,όταν η Ευρωπαϊκή τάση είναι ακριβώς η αντίθετη.

Προσπαθούμε να πείσουμε την κοινωνία, τα παιδιά, ότι αξίζει κανείς να επιλέξει την επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά αυτό χρειάζεται να βοηθήσουμε όλοι, πρώτα από όλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που έχει την ευθύνη, ώστε η εικόνα που έχει η κοινωνία για την επαγγελματική εκπαίδευση, να αλλάξει.

Αυτό δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Αυτός είναι ο στόχος. Αυτό κουβεντιάζουμε με τους εκπαιδευτικούς ,τους μαθητές και νομίζουμε ότι είμαστε στην αρχή του δρόμου, αλλά πάντως έχει γίνει ένα βήμα .Συζητάμε και το σχέδιο μας ,για την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης για την βελτίωση της εικόνας των ΕΠΑΛ ,θέλουμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία, ότι τα επαγγελματικά Λύκεια είναι καλά σχολεία….»

Ο στόχος του υπουργείου όπως υπογράμμισε, είναι σε ορατό χρονικό ορίζοντα, να αποφασίζουν οι οικογένειες, τα παιδιά, για τον τύπο του Λυκείου που θα επιλέξουν, με γνώμονα το τι τους αρέσει καλύτερα, για το μέλλον τους..

Ο κ. Μπαξεβανάκης είπε ότι σε αυτή την κατεύθυνση, γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί την δουλειά που γίνεται στην επαγγελματική εκπαίδευση, με νέα προγράμματα σπουδών, με εξοπλισμό των εργαστηρίων των ΕΠΑΛ, με ψυχοκοινωνική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία αλλά και διευρύνοντας τις επιλογές όταν τελειώσει το σχολείο.

Ήδη, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, έχει νομοθετηθεί και η εισαγωγή των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια. Σε ποσοστό που φέτος θα ανέλθει στο 5% των θέσεων.

Ταυτόχρονα υλοποιούνται και τάξεις μαθητείας για την εργασιακή πρόσβαση των αποφοίτων σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις με την βοήθεια του σχολείου ώστε να έχουν μια πρώτη πρόσβαση οι απόφοιτοι ,να έχουν μια προϋπηρεσία όταν θα ξεκινήσουν την αναζήτηση εργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα