Δ. Κουτσούμπας για πΓΔΜ: Πιθανή η συμφωνία, αλλά όχι και η πραγματική λύση…

Την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία, το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά “λύση πραγματική δεν πρόκειται να υπάρξει” διατύπωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, ενημερώθηκε για το πως διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και για τις θέσεις Νίμιτς, Ζάεφ και Τσίπρα.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι όλο το βάρος έχει δοθεί στην ονοματολογία. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό είναι και αδιέξοδο και επικίνδυνο, για να υπογραμμίσει πως πρώτο ζήτημα πρέπει να είναι η αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ με απάλειψη όλων των αλυτρωτικών διατάξεων που καλλιεργούν ταυτόχρονα τον εθνικισμό και την παραχάραξη της ιστορίας και ταυτόχρονα αφορούν και τα σύνορα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά γενικότερα στα Βαλκάνια.

Εξήγησε ότι αυτό είναι το μείζον, διότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εξάρσεις του ζητήματος ανάλογα με τις διεκδικήσεις της άρχουσας τάξης της γειτονικής χώρας -και με δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν- αλλά και των διεθνών συμμαχιών της.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως δεν χρειάζεται σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας δήλωσή του «που ισχύει και μετά την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό», ότι αυτό θα περιπλέξει την κατάσταση, καθώς υπάρχουν ριζικά διαφορετικές θέσεις και στο περιεχόμενο που δίνει το κάθε κόμμα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που κρύβονται πίσω από ένα όνομα.

Αν προκριθεί τελικά η πραγματοποίηση σύσκεψης, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ δεν αποκλείει την συμμετοχή του «προφανώς για να πούμε τις θέσεις μας και μέσα στη σύσκεψη και δημόσια και κυρίως να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει».

Σχετικά Νέα