Δ.Βίτσας: Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλίσει σταθερότητα και υλοποίηση του προγράμματος μας

Συνέντευξη του Δ. Βίτσα στην “Αυγή”

Έχετε ενώπιόν σας ένα ψηφοφόρο που είχε ψηφίσει τον Ιανουάριο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα για αυτόν η αποχή δείχνει η πιθανότερη επιλογή. Τί του λέτε; Για τα λάθη που έγιναν αλλά και για την προοπτική από εδώ και πέρα.

Απέναντι σ’ έναν ψηφοφόρο, απέναντι στην ελληνική κοινωνία λέγαμε και λέμε την αλήθεια κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Η ψήφος τον Ιανουάριο του 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος με μια δυναμική που δεν εξαντλείται σε οκτώ μήνες. Πρώτα και κύρια αποτύπωνε μια εσωτερική ανατροπή του πολίτη, μια ρήξη με το παλιό και το κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή και ταυτόχρονα αποτύπωνε έναν άλλο προσανατολισμό. Μαζί με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, οι εκλογές του Ιανουαρίου, δίνουν το μέτρο της αποφασιστικότητας του λαϊκού παράγοντα να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθειά αλλαγής πορείας, μια πολιτική που θα έχει στο κέντρο της την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.

Με αυτό τον άνθρωπο, πορευόμαστε από την πρώτη μέρα. Είναι κοινωνός των προσπαθειών που κάναμε και εμείς τον αφουγκραζόμαστε, βιώνουμε τις αγωνίες του, τις αναζητήσεις του και κυρίως γνωρίζουμε τις προσδοκίες του από εμάς. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε γνώριμους ανθρώπους που έχουμε μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας. Είναι φυσιολογικό όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πήραν την απόφαση να έρθουν με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίζουν με διάφορους τρόπους και με διαφορετικά μέτρα το αποτέλεσμα του κυβερνητικού έργου.

Με αυτούς τους ανθρώπους ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει κόψει δεσμούς αλλά μέσα από τη δοκιμασία τους ενισχύει. Έτσι μπαίνουν μπροστά, με πιο σαφή τρόπο, τα πραγματικά διλλήματα και το διακύβευμα των εκλογών. Λάθη έγιναν αλλά το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να κριθούν ακόμα και τα λάθη στο πλαίσιο ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος. Το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια που θα βγάλει τη χώρα και την ελληνική κοινωνία από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών πολιτικών. Για να γίνει αυτό πρέπει ξεδιπλωθεί πλήρως, το μεγάλο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μετά τη συμφωνία και τη σταθερότητα στα δημοσιονομικά να βάλουμε εμπρός, παράλληλα με την διαπραγμάτευση για το χρέος, την εφαρμογή ενός προγράμματος διακυβέρνησης, όπου με τα αντίρροπα μέτρα θα επουλώνουμε πληγές αλλά κυρίως να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στοχεύοντας σε νέες θέσεις εργασίας που είναι η βάση για την ανάπτυξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μάχη ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Ποιο το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της εκλογικής αντιπαράθεσης;

Η υπόθεση της μάχης ανάμεσα στο παλιό και το νέο είναι μια διαρκής διαπάλη της κοινωνίας, όπου η Αριστερά πάντα διεκδικούσε προνομιακό ρόλο.

Παλιό είναι το σύστημα διαπλοκής ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την τραπεζοκρατία, την μιντιοκρατία. Παλιό είναι το κράτος πελάτης και οι πολίτες πελάτες των κυβερνώντων κομμάτων. Παλιό είναι η ανάθεση της ανάπτυξης σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Παλιό είναι το δημόσιο στην υπηρεσία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Παλιό είναι η μεγάλη και μικρότερη διαφθορά. Παλιό είναι ο αυταρχισμός, η υποταγή, η παράδοση. Και αίφνης παλιό είναι όταν τα πράγματα είναι δύσκολα να ψάχνεις «ιδεολογήματα» για να φύγεις, να μην μένεις στο πεδίο της πολιτικής και ταξικής αντιπαράθεσης αλλά να ευαγγελίζεσαι μοναχικούς δρόμους σε ανύπαρκτους κόσμους.

Νέο από την άλλη μεριά είναι ο προσανατολισμός στις κοινωνικές ανάγκες, η επιμονή στην δημιουργικότητα. Το να φτιάχνεις την πραγματικότητα «όπως θέλεις να ‘ναι εκκινώντας από την πραγματικότητα όπως είναι, ακριβώς για να την αλλάξεις». Νέο είναι να επιμένεις στη διαμόρφωση νέων συσχετισμών στην Ευρώπη. Νέο είναι μέσα στις δύσκολες συνθήκες να ‘χεις και να μάχεσαι να εφαρμόζεις σχέδιο για την προστασία των πιο αδύναμων, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για να μεγαλώσεις τη συμμετοχή στη δημοκρατία, για να περιφρουρείς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Νέο είναι να συγκροτείς ένα ελπιδοφόρο και πραγματικό σχέδιο για να νικήσεις.

Η συνέχιση της πορείας που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου, με ακόμα πιο ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει οριστική η ανατροπή του παλιού και στη θέση του να μπει το νέο ως συστατικό στοιχείο των λειτουργιών της κοινωνίας.

Μιλώντας για το δίπολο παλιό –νέο, δεν αποχρωματίζονται τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της πολιτικής σύγκρουσης;

Κάθε άλλο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η αντιπαράθεση παλιού-νέου δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά, όπως πχ η διαμάχη καλού-κακού, που αποχρωματίζουν ιδεολογικά αυτή τη διαπάλη. Είναι σαφές το αριστερό πρόσημο και τα ταξικά χαρακτηριστικά. Το νέο που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνώνυμο της ίδιας της εξέλιξης και έχει στον πυρήνα του τα χαρακτηριστικά της πολιτικής σύγκρουσης. Αρκεί μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο μας πολεμάνε. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, την πιο σκληρή μάχη τη δίνουν στο να πουν πως «όλοι ίδιοι είμαστε», πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τάχα το… παλιό, ενώ αυτοί εκφράζουν το… νέο. Το νέο για αυτούς είναι η οπισθοδρόμηση της κοινωνίας που φέρνει ο νεοφιλελευθερισμός και η κυριαρχία της εξουσίας των πολυεθνικών που μας οδηγούν σε μια νέα φεουδαρχία των ολιγαρχών. Στους 7 μήνες της διακυβέρνησης κάθε νέος νόμος, κάθε επιμέρους πράξη είχε κοινωνικό πρόσημο, για τους πολλούς, για τους φτωχούς, για την κοινωνική δημιουργία.

Κάποιοι αντιτείνουν ότι ο μεγάλος συνασπισμός θα δώσει την απαιτούμενη στη χώρα σταθερότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί την αρνείται;

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία – αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει σταθερότητα και υλοποίηση του προγράμματος μας. Το ζητούμενο δεν είναι γενικά μια κυβερνητική σταθερότητα που θα αναπαράγει τον φαύλο κύκλο των μνημονιακών πολιτικών και μάλιστα όχι ως αναγκαιότητα πρόσκαιρα αλλά ως υψηλή προσδοκία με προοπτική. Για μας η κυβερνητική σταθερότητα πρέπει να οδηγεί σε ανάκαμψη της κοινωνίας και για να γίνει αυτό πρέπει να ξετυλιχθεί το σύνολο του προγράμματός μας. Ο λεγόμενος μεγάλος συνασπισμός έχει τα όρια του, που είναι η μετατροπή των μνημονιακών πολιτικών σε καθεστώς, ενώ για κάποιους έχει εξ ορισμού ένα και μοναδικό σκοπό, να κάνει πράξη αυτό που ονομάζουν «αριστερή παρένθεση». Άρα ξεκάθαρα αποκλείεται σε επίπεδο πολιτικό, όπως αποκλείεται στο επίπεδο των ιδεών και αξιών.

Και τότε, συμμαχίες με ποια κόμματα;

Οι συμμαχίες είναι πάντα ευπρόσδεκτες αρκεί να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τις ανάγκες αυτών που θέλουν να είναι πάνω από την κοινωνία. Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για πως θα καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Δεν πρόκειται να αυτοαναιρεθούμε στο όνομα της συγκρότησης μιας συμμαχίας. Μην ξεχνάμε όμως ότι μια συμμαχία πρέπει να έχει πρόγραμμα και όρια, διαφορετικά εξελίσσεται σε αυτοσκοπό και υπηρετεί μόνο τη νομή της εξουσίας. Σίγουρα τον οδικό χάρτη της διακυβέρνησης της χώρας θα τον χαράξει η λαϊκή ψήφος στις 20 Σεπτεμβρίου.

Μετά την αποχώρηση ενός ικανού τμήματος του στελεχιακού δυναμικού, σε ποια κατάσταση είναι σήμερα οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Πρόκειται για πολιτική επιλογή ορισμένων, οι οποίοι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, υπό πρωτόγνωρες δυσκολίες, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το σκάφος στο πρώτο λιμάνι, μιας μεγάλης πορείας που πολλοί της προσδίδουν μοναδικά για την εποχή μας χαρακτηριστικά σε διεθνές επίπεδο. Τα φαινόμενα αυτά είναι μέρος της ζωής των πολιτικών-κομματικών σχηματισμών. Η ίδια η ζωή, οι ανάγκες της κοινωνίας και των λαϊκών στρωμάτων και η δυναμική τους, αυτό που λέμε «κοινωνικός ΣΥΡΖΑ» θα δώσουν λύσεις εκεί όπου χρειάζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί δυνάμεις από την κοινωνία γιατί και παλεύει χωρίς εξαρτήσεις και βαρίδια για την ανασυγκρότηση της χώρας και την κοινωνική σωτηρία. Άλλωστε Αριστερά αυτό σημαίνει.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνουν στο μέγιστο βαθμό, ως προς τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου 2015. Ταυτόχρονα δίνουν το στίγμα και τον τόνο της εκλογικής μάχης της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, για συνέχεια και ανανέωση.

Εσείς τη φορά αυτή θα είστε υποψήφιος στην Β’ Πειραιώς. Γιατί;

Η υποψηφιότητα μου στη Β’ Πειραιά, είναι πάνω από όλα μια τιμητική διάκριση για μένα που με φέρνει πιο κοντά σε ένα τόπο που έχω καταβολές και ταυτόχρονα μου αναθέτει το τιμητικό καθήκον να εκπροσωπήσω μια λαϊκή περιφέρεια με πολλά προβλήματα αλλά με ανθρώπους με διάθεση και ορμή για κάνουμε πράξει το κοινό μας όραμα.

– See more at: http://left.gr/news/d-vitsas-synehisi-tis-poreias-poy-xekinise-stis-25-ianoyarioy-me-akoma-pio-ishyro-syriza#sthash.hRmpOddy.dpuf

Σχετικά Νέα