Δ. Αβραμόπουλος: «Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων»

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ οι σκοτεινές μνήμες του εθνικισμού είναι ακόμα νωπές, πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε μπροστά, προς ένα κοινό, ευρωπαϊκό μέλλον. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε σήμερα την Κομισιόν στη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στο Brdo της Σλοβενίας.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση για τα θέματα αυτά με την υπουργό Εσωτερικών της Σλοβενίας Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά την υπουργική συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι εμβαθύνεται και ενισχύεται η συνεργασία στους τομείς της μετανάστευσης και ασφάλειας, ζητήματα που -όπως είπε- βρέθηκαν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της συνάντησης.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ανέφερε ότι η κατάσταση στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων έχει βελτιωθεί, μετά την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών Οργανισμών, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλες οι χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής. Και προσέθεσε πως «Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να στηρίζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε αυτήν την προσπάθεια, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Ο κ. Αβραμόπους σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, θα μπορεί πλέον να παρέχεται πρόσθετη υποστήριξη προς τρίτες χώρες για τη διαχείριση των συνόρων, ενώ και η Europol παρέχει διαρκή υποστήριξη στην περιοχή, τόσο στον τομέα της αντιμετώπισης της διακίνησης μεταναστών, όσο και στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα, και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντικούς εταίρους στην κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης. Οι προσπάθειές, που έχουν ξεκινήσει με την Πρωτοβουλία κατά της Τρομοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να εντατικοποιηθούν, «καθώς η απειλή της τρομοκρατίας συνεχίζει να είναι σημαντική για ολόκληρη την ήπειρο», «παρότι η ροή των ξένων τρομοκρατών μαχητών έχει μειωθεί», προσέθεσε, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλα τα μέτωπα: την πρόληψη και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, την αντιμετώπιση των τρομοκρατών μαχητών καθώς και της απόκτησης και διακίνησης παράνομων πυροβόλων όπλων.

Εξάλλου, χαρακτηρίζοντας σημαντικό ζήτημα τη μετακίνηση και τα ταξίδια χωρίς υποχρέωση θεωρήσεων, αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου: «Θα είναι φθηνό, γρήγορο, και εύκολο, και δεν πρόκειται να επιφέρει καμιά αλλαγή για το 95% των ταξιδιωτών από την περιοχή αυτή. Μας επιτρέπει όμως να εντοπίζουμε καλύτερα τις απειλές στον τομέα της μετανάστευσης και την ασφάλειας προς όφελος όλων μας», είπε και σημείωσε ότι «ο νέος μηχανισμός αναστολής των θεωρήσεων θα επιτρέψει την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση περιπτώσεων κατάχρησης, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις μετακινήσεις χωρίς υποχρέωση θεώρησης για τους ταξιδιώτες». «Ελπίζω ότι με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο, όταν ικανοποιηθούν τα κριτήρια αξιολόγησης που εκκρεμούν», προσέθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Νέα