Δόθηκε πολιτικό άσυλο στον Τουργκούτ Καγιά

Εξασφάλισε το πολυπόθητο πολιτικό άσυλο ο τούρκος αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά, με απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η efsyn.gr, ο Τουργκούτ Καγιά, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, εξασφάλισε πολιτικό άσυλο, ενώ πλέον αναμένεται η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τη μη έκδοση του και την άμεση απελευθέρωσή του.

Για «δικαίωση του δικού του αγώνα και των αλληλέγγυων που του συμπαραστάθηκαν» έκαναν λόγο στην «Εφ.Συν.» οι δικηγόροι του, Μαριάννα Τζεφεράκου και Μαρία Παπαμηνά.

«Περιμένουμε τώρα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, να εκδώσει άμεσα απόφαση για την μη έκδοση και την άμεση απελευθέρωσή του σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο προσφυγικό δίκαιο και στην αρχή της μη επαναπροώθησης, καθώς κινδυνεύει στην Τουρκία», τόνισαν.

Ο τούρκος αγωνιστής βρίσκεται σε απεργία πείνας για 49 μέρες και νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας,

Αιτών πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, δημοσιογράφος και ιστορικός στο επάγγελμα στη γειτονική χώρα, ο Καγιά έχει υποστεί επανειλημμένα σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές και έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση (6 χρόνια σε κελιά τύπου F) εξαιτίας των αγώνων του για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνελήφθη αρχικά στα μέσα Απριλίου του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη.

Απελευθερώθηκε και συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

«Ασφαλώς πρόκειται για νίκη του κινήματος αλληλεγγύης, αλλά και του ίδιου του κράτους δικαίου, το οποίο αρνήθηκε να μπει σε λογικές αδιέξοδων συμψηφισμών», αναφέρει ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένει την άμεση αποφυλάκιση του Τ. Καγιά.

 

Πηγή: efsyn.gr

 

Σχετικά Νέα