Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Απρ 1st, 2016

ΔΝΤ:Αναποτελεσματικά τα φορολογικά κίνητρα με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Pedestrians walk past the International Monetary Fund headquarters' complex in Washington Sunday, May 2, 2010. A senior International Monetary Fund official says the IMF's executive board is meeting in Washington to consider how much aid to grant Athens under a massive rescue loan package. (AP Photo/Cliff Owen)

Το ΔΝΤ σε έκθεσή του που συντάχθηκε ενόψει της Εαρινής Συνόδου,αναφέρει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις άκαρπες φοροαπαλλαγές και  να υιοθετήσουν απλούστερα φορολογικά καθεστώτα και, ταυτόχρονα, να υποστηρίξουν την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D), της εκπαίδευση και τις υποδομές.

Παράλληλα, η έκθεση παραθέτει ως κρίσιμη προτεραιότητα την αύξηση της παραγωγικότητας, για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, για την οποία προβλέπει ότι θα διευρυνθεί κατά 3,4% φέτος, ωστόσο δεν θεωρεί τα φορολογικά κίνητρα δεν θα βοηθήσουν σε αυτόν τον στόχο.

«Στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα κοινώς χρησιμοποιούμενα φορολογικά κίνητρα που είχαν ως στόχο την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, θα πρέπει να μειωθούν, καθώς είναι αναποτελεσματικά και κοστίζουν ακριβά», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Η Κίνα, για παράδειγμα, προσφέρει διάφορα φορολογικά κίνητρα για ξένες εταιρείες, ενώ λειτουργεί και Ειδικές Οικονομικές Ζώνες όπου ισχύουν πολιτικές ελεύθερης αγοράς, με στόχο να προσελκύσουν διεθνείς επιχειρηματίες.

Επιπλέον, το ΔΝΤ συμβουλεύει να μην γίνονται διακρίσεις προς φορολογικό όφελος των μικρών εταιρειών, αναφέροντας ότι τέτοιου είδους πολιτικές, θα μπορούσαν να παρακινήσουν αυτές τις εταιρείες να παραμείνουν μικρές, ώστε να συνεχίσουν να καρπώνονται ευνοϊκή μεταχείριση.

Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξει κανείς τις μικρές επιχειρήσεις είναι ένα απλούστερο φορολογικό καθεστώς που θα μπορούσε «να διευκολύνει την ίδρυση μιας εταιρείας, θα μειώνει τη γραφειοκρατία» και πιθανώς θα αυξάνει και την παραγωγικότητα.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo