Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας

ImageHandlerΟι αρχές της επαρχίας Βόρεια Χαμγκγιόνγκ της Βόρειας Κορέας ενημέρωσαν Ρώσους διπλωμάτες ότι επετράπη στο ρωσικό ιστιοπλοϊκό που μετέφερε Ρώσους αθλητές να εγκαταλείψει τη Βόρεια Κορέα και ότι έχει ήδη αποπλεύσει από το λιμάνι Κιμτσάεκ.

Αυτή είναι η ενημέρωση που έκανε σήμερα ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα Γιούρι Μποσκάρεφ.

Νωρίτερα σήμερα ο γενικός πρόξενος συναντήθηκε με αξιωματούχους της υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων των αρχών της επαρχίας Βόρεια Χαμγκγιόνγκ σχετικά με την αναχαίτιση του ιστιοπλοϊκού από την ακτοφυλακή της Βόρειας Κορέας και την μεταφορά του στο λιμάνι του Κιμτσάεκ.

“Μας είπαν ότι δόθηκε άδεια για να εγκαταλείψει το λιμάνι (του Κιμτσάεκ) και τη χώρα, χωρίς να μας διευκρινίσουν περαιτέρω”, δήλωσε στο RIA Novosti ο Μποσκάρεφ, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων δήλωσε ότι το ιστιοπλοϊκό έχει ήδη αναχωρήσει από το λιμάνι.

Χθες, η ρωσική πρεσβεία στη Βόρεια Κορέα εξέδωσε διακοίνωση με την οποία αξίωνε να της δοθούν εξηγήσεις από την Πιονγκγιάνγκ για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για την αναχαίτιση από την βορειοκορεατική ακτοφυλακή στη Θάλασσα της Ιαπωνίας του ιστιοπλοϊκού Elfin, το οποίο μετέφερε Ρώσους αθλητές. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές των τοπικών μέσων μεταφοράς, το ιστιοπλοϊκό βρισκόταν σε ουδέτερα ύδατα όταν σημειώθηκε το περιστατικό αυτό.

Μετά τις πληροφορίες για την αναχαίτιση του ιστιοπλοϊκού, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η αποστολή του στο Βλαδιβοστόκ και το γενικό προξενείο της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα εργάζονταν για την επίλυση του θέματος μέσω των διπλωματικών οδών.

 

Σχετικά Νέα